Tjuvarna slog till – två gånger

I förra veckan blev en äldre kvinna bestulen på sin plånbok i ­Hökarängen genom det så kallade lapptricket.

Tre veckor tidigare blev hon av med sina smycken – på samma sätt.

Det var i onsdags när kvinnan satte sig ner på en bänk i närheten av torget i Hökarängen som två kvinnor ska ha kommit fram och visat en lapp.

– De verkade vilja sälja någonting, men jag tackade nej och gick därifrån, säger kvinnan, som vill vara anonym.

Men kvinnorna ska ha följt efter henne, tagit hennes plånbok, och sprungit i väg. Plånboken hittade kvinnan sedan i en buske, men femhundralappen som funnits där var borta.

Det är andra gången på kort tid som hon har blivit bestulen i området. Drygt tre veckor innan, precis utanför hennes port, ska två kvinnor ha kommit fram – även denna gång med en lapp.

– De visade någonting och jag märkte att de tog lite på mitt hår. När jag kom in genom porten såg jag att mitt guldhalsband och min guldring, som jag ärvt av min mamma, var borta.

– Man känner sig lite dum, man förstår ju inte direkt vad det är som händer. Det är mycket sådant här mot äldre, det är hemskt.

Liknande tillvägagångssätt har även använts tidigare mot äldre i söderort, men tjuvarna har många olika metoder.

– Det finns olika sätt som de distraherar på. De är skickliga, så det är svårt att skydda sig. De väljer tillfälle och plats med omsorg, men det är bra att försöka ha koll på sin handväska och att stoppa plånboken i innerfickan, säger Henrik Nilsson vid Farstapolisen.

Det händer mycket sådant här mot äldre, det är hemskt.