Tjuvarna syntes på butikens film

Abdinasir Warsame är missnöjd med polisens agerade vid inbrottet i hans butik vid Rinkeby torg.
Abdinasir Warsame är missnöjd med polisens agerade vid inbrottet i hans butik vid Rinkeby torg.
Polisen struntade i att titta på övervakningsbilder efter butiksinbrottet på Rinkeby torg. Nu är ärendet nedlagt – enligt polisen i brist på bevis.

– Det är inte så här polisen ska sköta sitt jobb, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Klockan två på natten den 11 mars väcktes Abdinasir Warsame av ett telefonsamtal från sin syster. Någonting hade hänt med deras gemensamma butik och livsverk, Najab livs, vid Rinkeby torg. När han kom dit möttes han av omfattande förödelse.

Någon hade använt en grå Volvo som murbräcka för att ta sig in genom glasdörrarna och gallret för att sedan stjäla cigaretter och växelkassan. Hela ingången var förstörd och två polisbilar fanns på plats.

– De var där i 10–15 minuter och skrev lite på en lapp ganska hastigt. Vad som upprörde mig jättemycket var att polisen hade så bråttom. Alla poliser gick jättefort, säger han.

När polisen lämnat platsen, utan att undersöka bilen, kom en bärgningsbil och flyttade den till parkeringen bakom lokalen. Några timmar senare brann bilen upp. Abdinasir tror att det var inbrottstjuvarna som tog chansen att förstöra bevisen.

– Jag önskar att de undersökt bilen, eller bärgat den längre härifrån, säger Abdinasir.

Men visst hopp fanns ändå kvar. I butiken finns en övervakningskamera. Kanske skulle polisen känna igen förövarna och på så sätt få fast dem? Abdinasir berättade om kameran redan för poliserna på plats som, enligt honom, lovade att någon skulle komma och hämta hårddisken.

Abdinasir höll övervakningssystemet urkopplat eftersom det annars raderar filmerna efter fyra dagar. Enligt honom syntes tjuvarna på filmen, men han själv hade varken tekniskt kunnande eller utrustning för att spara ner filmerna.

Men kameran är också hans dagliga skydd mot snattare och nya inbrott och efter tre veckor utan respons kände han sig tvungen att koppla in den igen. Nu har två månader gått och besked har kommit på posten om att ärendet är nedlagt i brist på bevis. Trots att ingen från polisen ens försökt att få tag på övervakningsbilderna.

– Då blev jag förbannad och slängde brevet. Det känns som om polisen struntar i det. De hör inte av sig och har lagt ner det fast det fanns bevis de inte tittat på.

Enligt polisens utredare hade de kommit överens med Abdinasir om att han skulle spara ner bilderna och lämna över till polisen. Något han själv menar inte stämmer.

– Det var inte vad vi kommit överens om. Jag och min syster har ringt flera gånger om att de ska hämta hårddisken och varje gång har de sagt att de ska höra av sig men inte gjort det, säger han.

Och professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, ger inte mycket för polisens argument.

– Det spelar ingen roll vad de kommit överens om. Det är inte brottsoffrets ansvar att förse polisen med bevisning för att de inte kan få arslet ut vagnen.

Enligt honom hanterades också bilen fel när den bogserades till en parkering nära brottsplatsen.

– Bilen är bevismaterial i ett brottmål. Återigen är det polisens skyldighet att säkra bevisen. Jäkligt klantigt hanterat.

Enligt honom borde det hela JO-anmälas och granskas närmare.

– Det är en viktig sak att det syns att polisen står på de utsattas sida. På det sättet undviker man den stenkastning och de upplopp vi sett nyligen.

Västerortspolisens krimchef Magnus Sallrot intygar att fallet är nedlagt men kan inte uttala sig om fallet har hanterats rätt.

– Vi ska göra allt vi kan för att säkra alla bevis på en brottsplats. I det här enstaka fallet måste vi undersöka vad som har hänt, säger han.

Abdinasir har efter förödelsen i butiken renoverat för 330 000 kronor, en kostnad han hoppas ska täckas av försäkringen.

Fakta

Få tjuvar grips

23 158 inbrott anmäldes år 2010 i Stockholm.

Få klaras upp, under första halvåret 2011 klarades nio procent av de anmälda inbrotten upp.

I uppklarningsstatistiken ingår även fall där brott inte kunnat styrkas och där gärningsmannen är under 15 år.

Bara i ungefär två procent av anmälningarna kunde en gärningsman bindas till brottet.

Källa: BRÅ