ANNONS

Tjuvarna tar sig in genom fönstret

Ett fall varannan dag. Så såg inbrottsfacit ut för Danderyd de första veckorna i juli. I de flesta fallen tog sig tjuvarna in genom fönstren.
ANNONS

Nio bostadsinbrott anmäldes i Danderyd från den 1 juli fram till i fredags. De två senaste inträffade i Djursholm natten mot onsdagen i förra veckan. Vid halvtretiden på natten gick larmet i en villa på Emblavägen och en timme senare bröt sig tjuvar in på Ymervägen.

I båda fallen är det oklart vad som stals. I fjol förekom många inbrott där tjuvarna helt enkelt tog sig in via olåsta dörrar.

– Men de boende har blivit försiktigare och noggrannare med att låsa om sig, och det är bra, säger Per-Inge Akterin, polischef i Danderyd.

I år har tjuvarna i stället tagit sig in genom att bryta upp fönster och dörrar. På Karlsrovägen i Berga bröts ett fönster till ett pannrum nyligen upp vilket gjorde det möjligt för tjuven att klättra in.

– Vid flera inbrott har tjuvarna tagit bort listen som håller kassetten i fönstret så att de kunnat lyfta ut hela rutan, berättar Per-Inge Akterin.

Det viktigaste för att skydda sig mot inbrott är därför, bortsett från att låsa om sig och hålla fönstren stängda, att säkra fönsterkassetterna.

– Limma fast kassetten med lite silikon. Då tvingas tjuven slå sönder fönsterrutan, det låter mer och då kan tjuven skära sig så att vi kan hitta dna.

Ett larm och en lysande siren strategiskt placerad på hustaket är också att rekommendera.

– Då ser alla grannar var larmet kommer i från. Och snacka med era grannar, lämna ert telefonnummer och berätta att ni ska vara borta.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.