Min lokala hjälte

Tjuvarna tar sig in med låsslunga

Området kring Tegnérlunden har varit särskilt inbrottsdrabbat under året.
Området kring Tegnérlunden har varit särskilt inbrottsdrabbat under året.
Allt fler inbrott görs i Vasastan, och området kring Tegnérlunden är värst drabbat.

Tjuvarna verkar ha fått tag i expertverktyg, som låsslungor som förs in genom brevinkasten. En Vasastadsbo såg nyligen när en tjuv försökte låsa upp dörren inifrån med hjälp av en låsslunga.

Låsslungan förs in genom brevinkastet och fästs sedan mot låsvredet på insidan. På så vis kan tjuven lätt ta sig in utan att behöva bryta upp någon dörr.

– Vi har en teori om att de använder låsslungor och dyrkar för att ta sig in eftersom det ofta saknas brytmärken på dörrarna, säger Fredrik Hellgren, polisinspektör vid Citypolisen.

Men var tjuvarna fått tag i lås­slungorna är ett mysterium. Här i Sverige får de bara köpas av licensierade låssmeder.

För två veckor sedan försökte tjuvar ta sig in i en lägenhet på Regeringsgatan med hjälp av en lås­slunga. Men de hade otur. Kvinnan som bor i lägenheten var hemma.

Hon hörde hur det rasslade vid dörren och såg hur någon strax efter stack in en låsslunga genom brevinkastet. När hon slet tag i verktyget försvann tjuven.

– Direkt efter ringde hon mig och jag var över och tittade på delarna av den hemmagjorda slungan, säger Lars som är fastighetsansvarig och bor i huset.

Tjuvarna hade strax innan gått runt på våningsplanet och ringt på alla dörrar för att försäkra sig om att ingen var hemma.

– De hade ringt på säkert tio gånger hemma hos den här kvinnan, men hon låg sjuk och väntade inget besök så hon öppnade inte, säger Lars.

Även i förra veckan gjordes ett oförklarat inbrott i Vasastan. Ett par upptäckte när de kom hem från en resa att någon varit inne i deras lägenhet på Sigtunagatan och stulit en stor mängd guld­föremål och smycken. Ytterdörren hade inga brytskador och polisen misstänker att tjuvarna använt en dyrk eller låsslunga.

Hittills i år har 517 inbrott och inbrottsförsök gjorts i Citypolisens polisdistrikt, 81 av dem i Vasa­stan. Under samma period förra året låg siffran på 490.

Särskilt många inbrott har det varit i området kring Tegnérlunden, berättar Björn Wiberg, kriminalinspektör vid citypolisen.

– Om det är en viss typ av lås i de här husen eller om det är lättare att ta sig in är svårt att avgöra, säger han.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för de inbrott som kan ha begåtts med låsslunga. Och brotten är svåra att utreda.

– Det kan vara renoverings­arbeten som gör att dörrarna står öppna eller nycklar som är på drift. Men de som har låsslungor och dyrkar tar sig in ändå. I Vasa­stan har vi hittat en dyrk som satt kvar i låset när vi kom fram, säger Björn Wiberg.

Kriminalpolisen samarbetar nu med närpolisen för att titta närmare på anmälningarna och försöka hitta ett samband.

Fakta

Så kan du skydda dig mot inbrott

Om du har brevinkast i dörren är bästa sättet att skaffa en kåpa att sätta över låsvredet.

Man kan även sätta upp ett skydd på insidan av brevinkastet.

Om du har två lås, lås båda när du går hemifrån.

Byt till en säkerhetsdörr med en godkänd låsenhet.

Grannsamverkan är alltid bra: Att hjälpas åt att inte släppa in obehöriga i huset och att hålla koll på grannens lägenhet.

Källa: Stöldskyddsföreningen