ANNONS

Tjuvarna har hittat tillbaka till Vallentuna

Marie Källström från Citypolisen undersöker spår efter tjuvar från ett inbrott.
Marie Källström från Citypolisen undersöker spår efter tjuvar från ett inbrott.
Polisen jobbar i motvind för att lösa alla inbrott som inträffar i Stockholms län. Efter en nedgång under ett par år pekar inbrottskurvan uppåt igen i Vallentuna.
ANNONS

Inbrotten hittills i år är lika många som under motsvarande period värstingåret 2012, visar statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Statistiken visar också att Stockholmspolisen är sämst i landet på att lösa inbrott. I bara två procent av alla anmälda inbrott har en tjuv kunnat dömas, och för lägenhetsinbrott är motsvarande siffra knappa 1,5 procent.

Viktigt att anmäla

Varför ska man då anmäla? Det finns flera anledningar menar Täbypolisen Mats Hessler som är expert på inbrott.

– Förutom att försäkringsföretagen ofta kräver att man gör en polisanmälan, ger man också polisen en chans att spåra gärningsmannen och koppla ihop flera inbrott med varandra, säger han.

Polisen lägger ner mycket tid och omsorg när det handlar om bostadsinbrott eftersom det kan vara en mycket obehaglig upplevelse för den som drabbas.

– Många säger att de inte vill flytta tillbaka efter att tjuvarna varit inne i och rotat i det mest privata man har. Man kan därför kontakta polisen för råd och stöd.

ANNONS

Blir oftare dömda för häleri

Flera poliser som Mitt i pratat med pekar också på att många gärningsmän som gjort inbrott oftare döms för häleri, det vill säga att tjuven kan kopplas till stöldgodset men inte till själva inbrottet. Men någon sådan klarlagd statistik finns inte.

Om ett bostadsområde drabbats av ett inbrott och gärningsmannen lyckats, finns det en förhöjd risk att även andra bostäder drabbas. Enligt Mats Hessler är därför grannsamverkan bland de bästa att engagera sig i för att slippa inbrott.

– Tala med grannarna, håll uppsikt tillsammans och berätta när du åker iväg. Det är ett jättebra forum att utbyta råd och hjälpa varandra.


Så många inbrott har det skett i din kommun:

Siffrorna avser antal inbrott per år

*2017 avser t.o.m. augusti.

Källa: Brå


 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.