Tjuvarna tog alla smycken

grannsamverkan
Grannsamverkan kan vara ett sätt att skydda sig mot inbrott, men det är inte alltid säkert att det hjälper.
För snart två veckor sedan hade Anna och hennes familj inbrott i sin lägenhet i Gåshaga. Och de är långt ifrån ensamma. I januari i år skedde totalt 33 inbrott. Förra året i januari var det bara tre.

En vardagkväll för snart två veckor sedan kom Anna och hennes två barn hem vid sextiden på kvällen. Allt var som vanligt tills de upptäckte att de haft inbrott.

– Vi märkte det inte förrän dottern frågade varför dörrar och lådor stod öppna i badrummet. Sedan upptäckte vi att någon tagit sig in genom barnens sovrumsfönster, det stod på vid gavel och hängde på sniskan, säger Anna.

Familjen konstaterade snabbt att alla smycken var borta.

– Trots att jag inte har ett smyckeskrin med allt i utan det låg utspritt på olika ställen i lägenheten blev vi av med allt. De tog även barnens grejer vilket de är väldigt ledsna för.

Anna känner sig trots allt tacksam över att inget mer allvarligt hände.

– Jag har aldrig varit med om att ha drabbats av inbrott innan och jag känner frustration över att det finns folk som gör så här. Samtidigt är jag tacksam över att barnen inte var hemma, att ingen blev skadad och att lägenheten inte var sönderslagen, säger hon.

Lars Byström är presstalesman på polisen region Stockholm. Han tycker att det är bekymmersamt att det varit så pass många fler inbrott det här året i januari jämfört med förra året.

– ­Däremot är det väldigt svårt att dra en säker slutsats utifrån det som hänt den här tidsperioden, men man kan absolut säga att det är en markant skillnad och det är förstås för jäkligt för de som drabbas av inbrott, säger han.

Att ha bra lås på både fönster och dörrar är något Lars Byström tycker är viktigt.

– Det är även bra att fotografera sina värdesaker, det gör det lättare för oss. Och om man som granne gör iakttagelser är det bättre att ringa till polisen en gång för mycket.

Anna håller med.

– Vi har inte så bra koll på varandra som vi skulle vilja idag. Och bara för att man bor i lägenhet med bra insyn innebär det inte att man är skyddad mot inbrott.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.