Tjuvarna tog sig in via balkongen

Tjuvarna tog sig in genom att krossa balkongrutan och sedan öppna dörren.
Tjuvarna tog sig in genom att krossa balkongrutan och sedan öppna dörren.
Tre inbrott på två år. Tuula Tiikaja är en av de Rinkebybor som drabbats hårdast av inbrottsvågen i området.

– Varje kväll när jag ska sova tänker jag på vad som hänt.

När Tuula Tiikkaja för ett par veckor sedan kom hem till sin lägenhet på Osbyringen i Rinkeby märkte hon direkt att någonting var fel: Skåpen var öppna, lådor utdragna och hennes ägodelar låg utspridda över lägenheten. Snart upptäckte hon också att tv:n var borta och att balkongdörren stod öppen mot gården.

– Det kändes konstigt, helt tomt. Det gjorde ont, men tog lite tid innan jag riktigt fattade, säger hon.

Det är inte första gången Tuula, som bor längst ner i huset, drabbas av inbrott. På två år har hon fått påhälsning av tjuvar hela tre gånger. En gång avbröts de av en granne innan de hann stjäla något, en annan gång tog de sig in och stal en tv.

Den här gången var det värre rent ekonomiskt. Utöver tv:n försvann bland annat smycken och en laptop till ett totalt värde av omkring 60 000 kronor. Men allra värst är känslan av otrygghet, berättar Tuula.

– Varje gång jag kommer hem och låser upp dörren hoppas jag att ingenting har hänt.

Tuula bor ensam men har efter det senaste inbrottet ofta en väninna som sover över. Hon är i dag orolig, både för att resa bort och för att vara hemma själv.

– Varje kväll när jag ska sova tänker jag på vad som hänt och att det kan komma någon genom balkongdörren i sovrummet, säger hon.

Hon har bott i Järva sedan hon kom till Sverige från Finland på 1970-talet. Men funderar i dag på att lämna området.

– Jag vill flytta, helst lämna Rinkeby men i alla fall högre upp i huset.

Sedan augusti i år har Osbyringen haft åtta bostadsinbrott och de senaste månaderna har det i Tensta och Rinkeby inträffat nästan två inbrott varje dag. Andrea Acuna är kassör i den lokala hyresgästföreningen och trött på situationen. För några dagar sedan fick också föreningslokalen påhälsning av tjuvar.

– Jag är inte rädd, men jag är orolig. Det känns som om alla glömt bort Rinkeby. Jag skulle vilja sitta ner med statsministern och säga: Bo här en vecka och se med egna ögon hur det är, säger hon.

Vad vill du förändra rent konkret?

– Kanske fler poliser eller kameror. Om det på Osbyringen hade hänt i Bromma eller Sundbyberg hade tv varit här direkt. Om det händer här är det normalt.

Just nu genomförs en del förändringar för att minska inbrotten. I Tuulas lägenhet sattes, efter förra inbrottet, in en säkerhetsdörr. På andra håll har galler installerats framför fönster mot gatan. Andrea Acuna anser att Svenska bostäder, som äger husen vid Osbyringen, gör ett bra jobb.

– Vi har underbara bovärdar här. Det är nästan så att folk ringer till dem om det händer något i stället för till polisen.

Enligt Fredrik Gårdare, som leder den stora insats mot inbrott som just nu pågår i Stockholm, fokuserar polisen en hel del av sina resurser just på inbrotten Södra Järva. I övriga staden har inbrotten gått ner efter insatsens start men i Tensta och Rinkeby har de i stället ökat.

Polisen har nyligen gripit två tjuvar vid två tillfällen – en 14-årig flicka och en 15-årig pojke. Att tjuvarna är så unga är talande menar Fredrik Gårdare.

– De som är äldre åker bil och rör sig runt hela länet. De yngre stannar i närområdet. Det här är en trend i Tensta och Rinkeby som började för omkring sex år sedan.

Vad gör ni konkret för att minska inbrotten i området?

– Vi gör en helhetssyn och analyserar samtliga inbrott som utförs. Sedan försöker vi också gripa dem på bar gärning när någon ringer 112.

Fakta

Skydda dig själv

Sätt en C-profil (en speciell metallist) på balkongdörren som gör det svårare att bryta upp den.

Använd fönsterlås och skaffa eller be om en säkerhetsdörr.

Samarbeta med grannarna så alla ringer polisen om de hör och ser något.

Förvara inte pengar och guld i lägenheten.

Källa: Närpolisen i Tensta

och Rinkeby