Tjuvarna undviker dna-märkta hushåll

Nio av tio bostadsinbrott har förhind­rats med hjälp av så kallat märk-dna i Sticklinge. Men i bostäder som står utan den nya tekniken har inbrotten däremot blivit fler.

För ett år sedan startade polisen ett mycket medialt uppmärksammat projekt med så kallat märk-dna. Tre testområden valdes ut – däribland Sticklinge.

Omkring 500 hushåll i respektive område nappade på idén och penslade sina tillhörigheter med en färglös vätska som blir synlig i ultraviolett ljus.

Nu har polisen utvärderat pilotprojektet. Nio av tio bostadsinbrott har förhindrats i Sticklinge.

– Det finns ingen annan metod som är så effektiv, billig och enkel att använda, säger polisen Ulf Malmqvist, projektledare för märk-dna-projektet.

Han har även konstatera att bostadsområden där man använder dna-märkning är mindre utsatta för inbrott än andra.

– Bostadsinbrotten har inte bara minskat stadigt i de områden som fått märksatser utan det har även haft en positiv effekt på områden runt omkring.

Däremot har inbrotten på ön blivit fler i bostäder som står utan den nya tekniken. Preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet visar att det under 2014 anmäldes 149 bostadsinbrott på Lidingö, jämfört med 135 året innan.

– Jag tror inte att vi kommer undan problemet bara genom att införa märk-dna utan alla måste börja tänka annorlunda. Ta till exempel värdesaker. Låt dem inte ligga framme utan lås in dem i stället, säger Ulf Malmqvist.

Tanken med dna-projektet var främst att förebygga brott, men också att det skulle bli lättare att klara upp brott och hitta ägaren till upphittat stöldgods.

– Ju fler som använder stöldskyddsmärkningen och dokumenterar sina föremål ökar våra möjligheter att på ett lättare sätt identifiera ägarna till det stöldgods vi påträffar, säger Ulf Malmqvist.

Sticklingebon Kerstin Ahne var en av dem som nappade på erbjudandet att pensla sina tillbehörigheter.

– Det var oerhört många inbrott och inbrottsförsök här innan. Nu har det lugnat ner sig, men frågan är hur långsiktig effekten är, säger Kerstin Ahne.

Fakta

Så stoppar du inbrottstjuvarna

Stöldmärk dina tillhörigheter med ett syntetiskt så kallat märk-dna.

Märkningen är enkel att använda – vätskan penslas på föremålet du vill märka. Märkningen håller i fem till tio år.

Varje blandning är unik och kan därför spåras till en specifik person eller företag.

Märkningen är osynlig för blotta ögat, men framträder med hjälp av ultra­violett ljus.

Källa: Polisen, Stöldskyddsföreningen