Tjuvarna valde ut de dyraste varorna

Sandra Kasagianis och Linda Evervall vid dörren som tjuvarna tog sig in genom.
Sandra Kasagianis och Linda Evervall vid dörren som tjuvarna tog sig in genom.
Skönhetsprodukter har seglat upp som ett attraktivt byte för kriminella. Vid ett inbrott i ­Tullinge stals varor för över 200 000 kronor.

Ett beställningsjobb, tror polisen.

Det var städerskan som upptäckte inbrottet. När personalen sedan kom blev det många tårar.

På både polisen och bransch­organisationen Svensk Handel tror man att det rör sig om ett beställningsjobb. För väl inne i skönhets- och hälsosalongen ”Dig i fokus” visste tjuvarna precis vad de ville ha.

– Man måste kunna branschen för att plocka så som de gjorde, säger Sandra Kasagianis som jobbar med hudvård och laser.

Tjuvarna riktade in sig på dyrare produkter. På frisördelen hade de plockat ut vissa varor av märket Morrocanoil. Vissa rader i hyllan var uttagna utan att de vält omkull förpackningarna runt omkring. På hudvårdsdelen hade de tagit i princip allt av märket Exuviance och Mene&moy, men lämnat kvar billigare märken. Totalt kom tjuvarna över värden för över 200 000 kronor vid inbrottet.

Polisen tror att inbrott mot före­tag i viss mån kan ha ersatt rån i takt med att kontanthanteringen blivit säkrare och mindre. Enligt Åke Bylund på länspolisens underrättelserotel är de kriminella ofta ute efter märkeskläder, tobak eller skönhetsprodukter.

– Min känsla är att de större inbrotten mot företag ökat de senaste åren. Gärningsmännen kan vara både utländska grupperingar, men också gäng från Stockholm, säger han.

Under några månader förra året hade sex Kicks-butiker i Stockholm inbrott. Tjuvarna kom över varor för miljonbelopp. För de poliser på Södertörn som Lokaltidningen Mitt i talat med är dock inbrott i hälso- och skönhets­salonger ett nytt fenomen.

Linda Evervall som är massör på ”Dig i fokus” varnar folk för misstänkt billiga produkter. Hon hoppas också att allmänheten ska kunna komma med tips om inbrottet, som inträffade någon gång under allhelgonahelgen i lokalen som ligger i samma hus som apoteket och vårdcentralen i Tullinge.

– Någon har sett en person med en hyrbil från Statoil här utanför på lördagsnatten. Den personen behöver ju inte ha med detta att göra, men de kan ju höra av sig till polisen, säger hon.

Personalen berättar att de nu höjt säkerheten på flera sätt.

– Vi har varit för godtrogna och tänkt att det här inte ska drabba oss, säger Sandra Kasagianis.

Vi har varit för godtrogna.Sandra Kasagianis.

Fakta

Bara dyra märken stals

Hudvårdsprodukterna Exuviance och Mene&moy.

Hårvårdsprodukten Morrocanoil.

Munstycket till en lasermaskin.

Fillers mot djupa rynkor; märkena Stilage och Revitacare.