Tjuvarna var inne medan sonen sov

Sonen låg och sov när inbrottstjuvarna bröt sig in genom ytterdörren. Han vaknade av att han hörde mansröster.

– Det känns som ett övergrepp, säger mamman.

Lägenhetsinbrott mitt på ljusa dagen har blivit allt vanligare. Nyligen fick en familj som bor i en lägenhet på norra delen av ön oönskat besök av tjuvar.

– Jag var på jobbet och min son låg och sov. Han vaknade av att han hörde röster men tänkte att det kanske var brorsan och hans kompisar så han stannade i sängen. När han gick upp såg han att dörren var uppbruten, säger mamman.

Tjuvarna hade lämnat lägenheten utan att sonen, som är i 20-årsåldern, såg dem. De hade röjt runt och fått med sig dator, smycken, kontanter, kläder och skor.

– Det blev en slags tomhetskänsla efteråt. Att de fick med sig min dotters dator känns obehagligt, hon har ju massa saker i den. Och så är det affektionsvärdet, min dotter blev av med precis alla smycken. Doppresenter, konfirmationspresenter – sådant går inte att få tillbaka, säger mamman.

Lägenhetsinbrotten fortsätter på Lidingö. Den senaste tiden har tjuvarna använt sig av dyrk och låsslunga för att ta sig in, vilket tyder på att det kan vara professionella ligor. Fortfarande har bara en inbrottstjuv gripits på ön i år och då tack vare rådiga grannar.

– Det är en liga som är aktiv, vi har sett det här tillvägagångssättet på flera ställen. Man märker det på att dörren är öppen men att det saknas brytmärken, säger Peter Enell på Citypolisen.

Efter familjens inbrott var polisen på plats och säkrade spår, men polisutredningen lades ner strax efteråt.

– De kommer ändå inte att få tag på tjuvarna, det finns väl inga resurser. Det är så tråkigt. Men jag är mest tacksam för att min son inte konfronterade tjuvarna. Man vet ju inte vad som skulle ha hänt om de känt sig trängda.

Fakta

Skydda dig mot inbrott

Sätt lås på fönster och altandörrar och låskåpa på ytterdörren.

Meddela grannen om du reser bort och be om hjälp med att ta in post.

Var uppmärksam på vilka som rör sig i området.

Anmäl inbrott till polisen så snart som möjligt så att spår kan säkras.

Källa: Polisen