Tjuvarnas favoritgata

Jan-Ove Pålsson råder grannar att samverka för att minska antalet inbrott. Här, på Henriksdalsringen, har det varit 33 inbrott på sex år.
Jan-Ove Pålsson råder grannar att samverka för att minska antalet inbrott. Här, på Henriksdalsringen, har det varit 33 inbrott på sex år.
Lokaltidningen Mitt i har kartlagt inbrotten i Nacka.

Henriksdalsringen är den värst drabbade ­gatan. Under sex år har tjuvar slagit till 33 gånger.

Till och med november har 228 inbrott och inbrottsförsök anmälts i kommunen i år. Det är nästan fem i veckan och fler än de senaste sex åren om man tittar på samma period.

En majoritet av de fullbordade inbrotten har gjorts i villor ­eller radhus. Men i Lokaltidningen Mitt i:s kartläggning av bostads­inbrotten de senaste sex åren sticker Henriksdalsringen, där det ligger många flerbostadshus, ut.

Under sexårsperioden har det där gjorts 33 inbrott och inbrottsförsök. Flest var det 2008.

För ett par veckor sedan gjorde någon inbrott i en lägenhet på gatan. En granne upptäckte att dörren stod på vid gavel. Smycken, kamera och dator – som tillsammans med kontanter är det vanligaste stöldgodset – försvann.

För att få tag i inbrottstjuvarna stoppar och kontrollerar Nackapolisen bilar i utsatta områden och vid stora utfarter.

– Men allmänheten är de bästa spanarna. De är våra ögon. Det är svårt att gripa inbrottstjuvar på bar gärning utan tips, säger närpolischef Helge Dahlin.

Efter ett inbrott säkras i bästa fall skospår, fingeravtryck, dna eller brytmärken. Men många anmälningar läggs ner om det inte finns något att gå vidare med. Och det kan ändå vara svårt.

I somras jobbade polisen med att knyta två misstänkta män till ett 50-tal inbrott, bland annat i Nacka.

– De tog sig in med en låssmedsslunga och kunde på så sätt låsa upp dörren via brevinkastet. Men i slutändan var det svårt att bevisa det. De fälldes bara för fem ­eller sex av inbrotten, säger Tommy Harderud, kriminalinspektör på Nackapolisen.

Få inbrott klaras upp – men det blir bättre. Till och med november klarades 6,3 procent av inbrotten i Nacka upp. 2013 ser ut att bli det första året som man kommer över den nationella målsättningen på 5 procent. 2010 och 2011 klarades inte ens 3 procent upp.

Jan-Ove Pålsson som jobbar med grannsamverkan vid polisen tipsar om hur du kan skydda dig, inte minst nu inför jul som är en intensiv inbrottsperiod: Be grannarna hämta in post och skotta, skriv inte på sociala medier att du reser bort och lås dörren även när du är hemma.

– Ibland går folk och känner på dörrarna och tar bilnycklar och plånböcker.

Fakta

Här är gatorna med flest inbrott

På de här gatorna har det varit mest inbrott och inbrottsförsök i Nacka de senaste sex åren.

Källa: Polisen