Här är tjuvarnas trick du ska se upp med

Se upp för bedragarnas trick.
Här är tjuvtricken som du ska se upp för... (1 av 10).
Tjuvarnas knep – Kan jag får vatten?
Tjuvarnas knep – ditt barnbarn Juha
Tjuvarnas knep – jag är från Vattenfall...
Tjuvarnas knep – distraktion
Tjuvarnas knep – hemtjänsten.
De senaste 15 åren har antalet anmälda åldringsbrott ökat. Brottslingarnas knep ändras ständigt, och bedrägerierna blir allt fräckare. I Roslagens kommuner möter polis och pensionärsföreningar brottsligheten med information och samordning.

En okänd person ringer upp en äldre kvinna och säger att det finns en ny universalmedicin som gör att hon ska slippa alla sina gamla mediciner. Allt som behövs är att hon uppger sitt kontonummer, säger rösten.

Se upp blombud

I ett annat fall ringer det på dörren. När den äldre öppnar tränger sig en okänd person med blommor in och gratulerar på födelsedagen. I villervallan smiter en kumpan också in för att plundra hemmet på värdesaker.

Eller så utger man sig för att komma från hemtjänsten.

Lär ut tjuvarnas knep

Knepen är många, men sedan något år har polisen och pensionärsföreningarna trappat upp kampen mot äldrebrottslingarna. Sedan våren 2015 arbetar polisen i Roslagen mer regionalt kring åldringsbrott än tidigare för att förebygga och informera – för att ligga steget före de ofta lättrörliga tjuvarna.

LÄS MER: Fler datorbedrägerier mot äldre

– Vi jobbar med fem kommuner nu i stället för med en, säger Kristina Majberg, inspektör som arbetar med polisens seniorråd i södra Roslagen. Förutom polisen består rådet även av representanter för pensionärsföreningar i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Så arbetar polisen mot brott

Utöver möten med rådet skickar Kristina Majberg även regelbundet ut information om äldrebrott i kommunerna och tjuvarnas tillvägagångssätt till de lokala pensionärsföreningarna. Lokalt pågår också arbete med att förebygga brott. I Österåker har lokalpolisen hållit tre informationsmöten för äldre sedan i våras.
– Det var väldigt uppskattat. Det kom 30-40 personer varje gång, säger Claes Hero, ordförande för SPF seniorerna i Österåker.

Klassiska tjuvtrick

Under mötena har polisen visat filmer och berättat om tjuvarnas metoder och hur man ska bemöta dessa. Att informationen behövs visar anmälningarna om äldrebrott som ökat de senaste femton åren – och de allt mer utstuderade metoderna som tjuvarna använder. Från de klassiska tricken att sälja mattor och tavlor genom att ringa på dörren, till att låtsas vara okända släktingar och tala ”rätt” språk, när svenska inte är den äldres modersmål.

– Vi har sett många fall där finsktalande pensionärer lurats. Någon påstår sig vara en släkting som behöver pengar för att bärga bilen som fått motorstopp. Sedan kommer en person hem till pensionären som utges vara en vän till släktingen som ringt, säger Jan Olsson, som jobbar på polisens bedrägerirotel.

Falsk hemtjänst är nytt knep

Nytt är också falsk hemtjänst som erbjuder sig att åka till banken för att växla in pensionärens utgående sedlar i samband med att gamla sedlar fasas ut. Det har även hänt att tjuvar utgett sig för att vara poliser.

Claes Hero tycker att det är viktigt att man inte överdriver brottsligheten mot äldre:

– Det är ett väldigt litet antal människor som ägnar sig åt brott mot äldre. Det är inte så vanligt, säger han.
– Men många äldre vågar ju inte gå ut eller öppna dörren. Så ska det inte vara.

Fakta

Så många brott i din kommun

Anmälningarna gäller bedrägerier, stöld i bostad och fickstölder från funktionsnedsatt (av vilka äldre utgör största gruppen). Observera att statistiken före 2010 inte innehåller uppgifter om fickstölder.

Danderyd

11 (2000)

22 (2005)

30 ( 2010)

48 (2015)

58 (2016*)

Täby

12 (2000)

36 (2005)

33 (2010)

56 (2015)

58 (2016*)

Vallentuna

3 (2000)

11  (2005)

6 (2010)

15 (2015)

10  (2016*)

Vaxholm

1 (2000)

4  (2005)

4 (2010)

4 (2015)

6  (2016*)

Österåker

7  (2000)

4  (2005)

6 (2010)

16 (2015)

23  (2016*)

*OBS! Preliminära siffror från polisen t o m september

Källa: Brottsförebyggande rådet
Fakta

Så skyddar du dig ute

 • Se till att ha plånboken i en innerficka på jackan.
 • Ha inte guldsmycken eller andra värdesaker synliga.
 • Utstråla säkerhet om du kan. Gå med stadiga steg.
 • Ha inte mycket kontanter på dig. Måste du ha det kan du ha fickpengarna mer tillgängligt och mer kontanter på ett annat ställe.
Fakta

Så skyddar du dig hemma

 • Känner du dig osäker – be om legitimation. Hemtjänstpersonal och andra yrkespersoner ska kunna visa detta.
 • Du kan också ringa till hemtjänsten eller exempelvis bostadsbolaget om du känner att något är konstigt.
 • Du kan fråga vem någon är med stängd dörr.
 • Säkerhetskedja eller kikhål i dörren gör att du kan kolla en person eller legitimation innan du öppnar.
 • Köp inte saker via telefon. Ge dig inte in i diskussion, avsluta samtalet vänligt och bestämt.
 • Ta hjälp av anhöriga eller vänner om du behöver.
 • Ringer en person som säger sig vara släkting eller vän kan du ställa kontrollfrågor, t ex fråga efter namnet på ett gammal husdjur.