Tjuven åkte fast tack vare vittnet

Ett vittne larmade om ett misstänkt bilinbrott. Minuterna senare tog polisen tjuven på bar gärning.
Ett vittne larmade om ett misstänkt bilinbrott. Minuterna senare tog polisen tjuven på bar gärning.
Varje vecka sker det i snitt sex bilbrott i Vallentuna.

Förra helgen lyckades polisen ta en tjuv på bar gärning.

– Det händer inte särskilt ofta, säger Stefan Dahlgren vid Vallentunapolisen.

Under natten till lördagen förra veckan fick poliserna Petter Östholm och en kollega order om att snabbt ta sig till Brottby. Ett vittne hade ringt 112 och berättat att någon höll på att göra inbrott i en bil. Framme på platsen mötte de en förvånad man, med överkroppen hukandes in genom förardörren.

– Det känns väldigt bra. Och det är tack vare personen som larmade som vi lyckades, säger Petter Östholm.

Vittnet hade svängt in på parkeringen för att vända. En bit in skymtade han ett ljus, tänkte att någon är på väg att åka. Men när han fortsatte närmre ljuset såg han att det var varningsblinkers som dragit igång. Bredvid förardörren låg fullt av glassplitter. Han körde förbi, sneglandes över axeln.

I förarsätet syntes hur någon rörde sig. Efter en stunds övervägande, ringde han polisen.

– Man funderar över om det verkligen är tillräckligt allvarligt för att ringa 112, och tvekar. Men så tänkte jag att det ju händer just nu framför ögonen på mig. Och det kändes väldigt bra när de lyckades ta fast honom, säger vittnet.

Tack vare vittnet lyckades polisen lösa fallet. Utan dem är det nästintill omöjligt att ta någon på bar gärning. De poängterar att det är viktigt att alltid ringa polisen om ett brott upptäcks. Sedan är det upp till dem att avgöra hur allvarligt det är.

Under årets första tre kvartal anmäldes 228 bilbrott i Vallentuna. Det betyder att nästan sex stölder av eller ur bilar skett per vecka.

Mest utsatta är äldre bilar som är enklare att både ta sig in i och tjuvkoppla. Allra vanligast är att tjuven slår sönder en ruta, tar det den vill ha och lämnar bilen på platsen. Mer än hälften av årets bilbrott i Vallentuna handlade just om stölder ur bilar.

De flesta bilar som stjäls hittas. Svårare är att sätta dit tjuven. Bara 17 procent av alla bilbrott i landet, klaras upp, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Tjuvar som blir tagna på bar gärning, hör alltså inte till vanligheten. När innehavaren av bilen som utsattes för brott förra helgen, fick höra att polisen gripit tjuven på bar gärning, blev hon lättad.

– Det är helt klockrent att de lyckas ta honom samma kväll. När jag pratat med andra som varit med om samma sak har jag hört att det tvärtom brukar vara väldigt svårlöst, säger hon.

Men även om det känns skönt att tjuven är fast, har brottet tagit hårt på henne.

– Jag tycker att det är jättefult gjort. Dessutom känns det så onödigt eftersom bilen var gammal och radion som stals var inte särskilt värdefull. Nu blir det krångel med försäkringsbolag och annat som måste ordnas. Jag är dessutom beroende av bil eftersom det inte går några bussar där jag bor, säger hon.

I framtiden vågar hon inte ha bilen på parkeringen i Brottby över natten. För att undvika inbrott är det viktigt att parkera sin bil på en upplyst plats, gärna där det rör sig människor, menar polisen. Men framför allt ska man se till att ha tömt bilen på värdefulla saker.

– Ha inga laptops, telefoner, kameror eller annat värdefullt kvar i den när du lämnar. Se till att tömma bilen själv – innan någon annan gör det åt dig, säger Stefan Dahlgren, tillförordnad närpolischef.

Mannen som togs på bar gärning är misstänkt för stöld ur bil och ringa narkotikabrott.

Fakta

Så skyddar du dig

Töm bilen – innan någon annan gör det. Lämna aldrig värdefulla saker som kan locka tjuven. Ta med datorer, kameror, mobiltelefoner och liknande när du går ur bilen.

Ska du lämna bilen över natten – parkera på upplysta platser.

Välj områden där människor rör sig.

Försök att undvika långtidsparkeringar.

Källa: Närpolisen i Vallentuna