Min lokala hjälte

Tjuven flydde när Agneta kom hem

Agneta Magnusson blev av med en del av sina smycken vid inbrottet.
Agneta Magnusson blev av med en del av sina smycken vid inbrottet.
Inbrotten i villor och radhus ökade i fjol för fjärde året i rad, både i Enskede-Årsta-Vantör och i grannstadsdelen Farsta. På Alla hjärtans dag mötte Agneta Magnusson en tjuv i sitt kök.

– Jag blev så förbannad, säger hon.

Vid fyratiden på eftermiddagen den 14 februari gick Agneta Magnusson över till grannen med en Alla hjärtans dags-present. Hon var inte borta mer än tio minuter. Ytterdörren hade hon låst. När hon kom hem igen hörde hon ljud från köket.

– Jäklar, nu har det kommit in en katt, tänkte jag först. Sedan såg jag att en blomkruka hade rullat ut i hallen. När jag gick in i köket såg jag en svart ryggtavla på väg ut genom fönstret, berättar Agneta Magnusson.

Inbrottstjuven hade tagit sig in via samma fönster genom att klättra upp på en pall och krossa rutan.

Stöldbytet blev två smyckeskrin. Några av smyckena hittade Agneta efteråt på en parkväg nära huset.

– Den som gjorde det hade väl bråttom och märkte inte att de trillade ut. Men en del blev jag av med, saker som man är ledsen för att de är borta nu, säger hon.

Inbrotten i villor och radhus ökade i fjol för fjärde året i rad i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde. Enskedefältet, Stureby och Örby är några av de hårdast drabbade områdena.

– Men man kan säga att inbrotten är utspridda ganska jämnt över hela söderort, säger Mikael Borggren, tillförordnad närpolischef i Globen.

Trenden är den samma i grannstadsdelen Farsta, där Agneta Magnusson bor. Vanligast är att tjuvarna tar just smycken. Även bärbara datorer brukar vara populära bland tjuvarna, enligt polisen.

– De vill ta sådant som är lätt att bära med sig och lätt att sälja vidare, säger Mikael Borggren.

Peter Aasa är brottsförebyggande koordinator vid Farsta närpolis. Han ser ingen självklar förklaring till att inbrotten i just villor och radhus har ökat. Fortfarande är lägenhetsinbrott vanligare, men där var trenden kraftigt nedåtgående 2012.

– I många flerfamiljshus gör fastighetsägarna satsningar på skalskyddet. Det skulle möjligen kunna betyda att en del nu söker sig till villor och radhus i stället, säger Peter Aasa.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Agneta Magnusson har hon dammsugaren framme. Den krossade rutan är utbytt men små vassa glasbitar kan fortfarande gömma sig på golvet.

Ute i snön går tjuvens fotspår fortfarande att skönja. För Agneta kommer spåren av inbrottet att sitta kvar längre än så.

– Jag sov dåligt första natten. När jag kommer hem är jag mer försiktig när jag öppnar dörren och lyssnar om jag hör någon i huset, säger hon.

Fakta

Inbrott i lägenhet minskar

Antal inbrott och inbrottsförsök i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsområde de senaste fyra åren. Källa: Brå