ANNONS

Tjuven försvann med alla smycken

Fönstret stod öppet mot gatan och tjuven klättrade in i Marie-Louise Berzéns lägenhet på ­Frejgatan.

I maj tredubblades bostadsinbrotten i Vasa­stan. Men det är sällan polisen klarar upp dem.
ANNONS

Marie-Louise Berzén bor på första våningen, men fönstret ligger en bra bit ovanför gatan. Ändå lyckades tjuven klättra upp och ta sig in genom det smala vädringsfönstret. Det är inte bredare än en linjal är lång, men tjuven var spensligt byggd och kunde pressa sig igenom. Eftersom det var helg var hon på landet och han kunde ostörd dra ut lådorna under hennes säng där hon förvarade sina värdesaker.

– Min inneboende vaknade av att tjuven kröp på hans sovrumsgolv, skrek rakt ut och tjuven sprang i väg. Men då hade han redan länsat mitt rum.

Som Vasastadsbo är Marie-Louise Berzén inte ensam om att ha fått ovälkommet besök på sistone. I maj gjordes hela 30 bostadsinbrott på Norrmalm. Det är tre gånger så många som i maj 2012 eller maj 2013. Många av dem klaras aldrig upp.

– Jag får in kanske tio ärenden om dagen och skriver av hälften. Det är nog lättare att lösa ett mord än ett inbrott, säger Thomas Bäckström som är chef för bostadsinbrottsgruppen i City, dit Norrmalm räknas.

När ett mord begåtts kan man utgå från att gärningsmannen har något slags relation till offret.

– Med inbrott finns det ingen sådan koppling. Det kan vara missbrukare som kommer in i en fastighet, går neråt i trapphuset och känner på dörrarna. Är det olåst tar det inte många sekunder innan de tagit plånböcker och handväskor som ofta står i hallen.

Om de bara lämnat skospår och verktyg efter sig är oddsen usla att lösa inbrottet.

– Då lägger jag ner det direkt. Vittnesuppgifter, dna och fingeravtryck kan jag gå vidare på. ­Eller så måste vi ha någon gripen att jobba mot.

En annan grupp inbrottstjuvar är betydligt mer slipad enligt polisen: Ligor, ofta från öststaterna, där yrkesutbildade låssmeder ingår. Och låssmeder har slungor som de kan använda för att komma in i lägenheter där innehavaren slarvat med att låsa överlåset och underlåset saknar kåpa. Också den sortens inbrott går fort och tyst.

ANNONS

– Har du låst sjutillhållarlåset tar det längre tid. Men det är många som inte gör det. Man ska bara köpa mjölk eller ner i tvättstugan. Tio minuter då kan inget hända, tänker man. Men det tar ju bara en minut.

Så kallade säkerhetsdörrar är bra. Men riktigt skickliga tjuvar kan dyrka upp låsen också där, även om det tar längre tid. Eller bryta sig in med en kraftig kofot.

Numera är Marie-Louise Berzén mer vaksam.

– Jag och min dotter kollar dörren många gånger innan vi går hem­ifrån. För några dagar sedan var det någon som gick fel och ryckte i min lägenhetsdörr. Jag blev så rädd att jag trodde att jag skulle dö. Så har jag inte reagerat tidigare.

Marie-Louise Berzéns smyckeskrin är helt tomt efter inbrottet.

Fakta

Så skyddar du dig mot tjuven

Installera gärna en säkerhetsdörr. Ta referenser på hantverkarna så att de gör ett seriöst jobb.

Lås alltid sjutillhållarlåset, även om du bara ska ut en kort stund.

Var inte rädd att kolla om du hör ljud från en lägenhet på en tid då det brukar vara tyst. Håll koll på vilka som kommer in genom porten.

Källa: Thomas Bäckström, polisens bostadsinbrottsgrupp

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.