Tjuven kom in via byggställningen

Här på Norr mälarstrand klättrade tjuven in i en lägenhet via byggnadsställningen, och länsade den på värdesaker.
Här på Norr mälarstrand klättrade tjuven in i en lägenhet via byggnadsställningen, och länsade den på värdesaker.
Tjuven passade på när huset renoverades och klättrade in via balkongen. Sedan tömde han lägenheten på värdesaker.

Stölder via byggnadsställningar blir allt vanligare, enligt polisen.

För två veckor sedan kom Hans Hildebrand hem till Norr Mälarstrand efter att ha varit borta i två nätter. Då hörde han plötsligt någon ropa – inifrån lägenheten.

– Det var en byggjobbare som skrek att jag skulle stänga balkongdörren så att det inte skulle komma in damm. Då insåg jag att det hade varit inbrott, säger han.

Hans Hildebrand upptäckte att balkongdörren hade brutits upp av tjuvarna som tagit sig in via byggnadsställningen utanför. Lägenheten var länsad på pengar, värdesaker och elektronik.

– Två saker är jag riktigt ledsen över: min farfars fars snusdosa i silver och min morfars guldklocka.

Inbrott via just byggnadsställningar har något blivit vanligare under våren, enligt Peter Enell på Citypolisen. En orsak kan vara att det pågår många fasadrenoveringar just nu, en annan att tjuvarna lärt sig nya knep.

– Det är viktigt att man som förening eller ägare är med och kontrollerar att ställningarna byggs upp säkert. De kan vara låsbara och man kan fälla upp stegar så att de inte är går att klättra på. I vissa fall finns också larm, säger Peter Enell.

Enligt byggföretaget som satte upp ställningen är videolarm ett tillval föreningen kan be om vid en renovering.

– Vi gör vad vi kan för att förhindra att man ska kunna ta sig upp. Det normala är att vi tar upp nedersta trappan på natten, säger företagets VD.

Sune Almqvist har jobbat med säkerhetsfrågor kring stölder och brottslighet i branchorganisationen Sveriges bygg­industrier och menar att branschen är medveten om säkerhetsproblemen runt byggställningar.

– Såväl ställnings- som byggentreprenörer arbetar med frågan och det är viktigt att trycka på säkerheten. De lämnar oftast förslag på larm och tillgänglighetsskydd, säger Sune Almqvist.

Inbrotten i innerstan fortsätter att ligga på höga nivåer efter fjolårets rekordår, visar statistik från polisen. Förutom balkonginbrotten har en lång rad innerstadsbor drabbats av tjuvar med låsslungor, enligt polisen. För några veckor sedan gjordes ett tiotal inbrott under bara ett par dagar – alla utan att dörrarna brutits upp.

– Om man låser överlåset och har en låskåpa som man stänger igen är man bättre skyddad mot inbrott, säger Peter Enell.

Det var en bygg­jobbare som skrek att jag skulle stänga balkongdörren.hans hildebrand

Fakta

Så skyddar du dig mot tjuvarna

Stäng och lås fönster och balkongdörrar.

Se som fastighetsägare eller föreningsmedlem till att byggnadsställningen har larm, lås och att stegar dragits upp när natten kommer.

Du kan skydda dig mot lås­slungor och uppdyrkningar genom att ha ett sjutillhållarlås eller en dörr med underlås utan vred, eller genom att ha en låskåpa över underlåset.

Källa: Polisen