Tjuven möttes av de åtta grannarna

”Det känns väldigt rättvist att få någon gripen, eftersom vi haft inbrott tidigare. Det känns jättebra att vi har bidragit till det”, säger Maria, en av åtta grannar som tillsammans omringade en inbrottstjuv i väntan på ­polisen.
”Det känns väldigt rättvist att få någon gripen, eftersom vi haft inbrott tidigare. Det känns jättebra att vi har bidragit till det”, säger Maria, en av åtta grannar som tillsammans omringade en inbrottstjuv i väntan på ­polisen.
Inbrottstjuven var på väg ut från lägenheten när han insåg att han var upptäckt. Åtta grannar och tre poliser väntade utanför – och mannen ­kunde gripas på bar ­gärning.

– Vi var nog ganska coola, säger 72-åriga Ulla som bor i huset.

Det var i tisdags kväll som en av grannarna i Torsvik hörde när glaset krossades till ett fönster. Snabbt kontaktade hon en granne som kontaktade en annan granne som kontaktade en tredje. Inom kort var de åtta grannar som samlats ute på gården.

Inifrån en av lägenheterna hördes ljud och syntes ljus. Medan grannarna väntade på polisen posterade de ut sig på olika platser runt huset.

– Vi samlade ihop ett gäng och täckte upp från alla håll. Han hade inte en chans att komma undan. Man kan lugnt säga att han gav sig på fel bostadsrättsförening, säger Micke.

De känner varandra väl, grannarna i flerbostadshuset i Torsvik. Det var nog därför de så snabbt kunde samlas på gården. Dessutom har de haft inbrott förut, senast i oktober förra året.

– Vi är nog alla lite på tårna av den anledningen. Alla känner varandra och när man är många blir det betydligt enklare. Vi var tillräckligt många för att tjuven skulle inse att det var kört. Han blev nog lite förvånad, säger Maria.

Polisen var också snabbt på plats och kunde enkelt gripa den misstänkte tjuven på bar gärning när han kom ut genom altandörren, omringad av okända människor.

– Polisen var suveräna och vi var nog ganska coola också eftersom vi var många, i olika åldersgrupper. Det handlar om grannsämja, att man hälsar på varandra och informerar varandra om vad som händer, säger Ulla som var på väg till tvättstugan när hon såg att ett par grannar samlats ute på gården.

Den misstänkta gärningsmannen var väl känd av polisen. Tidigare samma dag hade det varit tre inbrott i Torsviksområdet och polisen misstänker att det finns ett samband.

– Det gör vi absolut, i tre av fallen var det krossade rutor. Utredningen får nu visa om det finns ett samband, säger Cajsa Velden, närpolischef på Lidingö.

Grannarna lyfter fram polisens snabba ingripande – och polisen hyllar grannarnas rådiga insats.

– Det är klockrent, utan deras iakttagelse och agerande hade vi inte kunnat gripa den här mannen, säger Cajsa Velden.

Inbrotten på ön har ökat stadigt de senaste åren. Som Lidingö Tidning nyligen berättade visade Brottsförebyggande rådets statistik för 2014 på det högsta antalet inbrott på 10 år.

Enligt Christian Agdur, områdeschef för Citypolisen dit Lidingö hör, har inbrotten ökat i hela regionen.

– Det görs enorma insatser men det är en brottslighet som det är väldigt svårt att ingripa mot, ­säger Christian Agdur.

Finns det någon plan för att få ner inbrotten på Lidingö?

– Det finns ingen specifik plan för Lidingö. Det bästa polisen kan göra är att agera efter underrättelser och spaning. När det gäller den här typen av brottslighet är grannsamverkan väldigt effektivt. All heder åt de som ingrep i det här fallet. Samtidigt är det självklart en balansgång, de får inte utsätta sig själv för fara.

Enligt närpolischef Cajsa Velden ser det här året bättre ut när det gäller inbrotten på Lidingö.

Bortsett från den här inbrotts­toppen har det här året har börjat väldigt lugnt.

Många har också uttryckt oro för att inbrotten ska fortsätta öka när närpolisstationen läggs ner. Troligen blir ersättningen ett medborgarkontor med poliser, placerat i stadshuset.

Och Cajsa Velden menar att ­poliserna kommer att fortsätta finnas på ön.

– Vi kommer inte att lämna ön. En polisstation löser i sig inga brott, det handlar mer om metoderna.

Vi var tillräckligt många för att tjuven skulle inse att det var kört. Han blev nog lite förvånad.Maria, en av grannarna

Fakta

Här är grannarnas bästa råd

Ha en dialog med varandra, ­berätta om du hört eller sett något.

Gör riskanalyser, installera inbrottslarm och kodlås på dörrar.

Förstärk belysning och rensa bort onödig grönska som en ­gärningsman kan gömma sig i.

Berätta om du ska resa bort och be en granne ta in post eller skotta snö. Var uppmärksam, titta efter skumma bilar eller personer.