Tjuven ratar villan – väljer bilen i stället

Lyckan glömmer sällan att skicka en räkning. Medan villorna skonats så är det bilägarna som fått betala.
Lyckan glömmer sällan att skicka en räkning. Medan villorna skonats så är det bilägarna som fått betala.
Mats i Näsbypark möttes för ett par veckor sedan av en tråkig syn när han kom ut på uppfarten på morgonen. ”Navigatorn, krockkudden, ratten och instrumentpanelen med hastighetsmätare och varvräknare var borta”, berättar han.
Mats i Näsbypark möttes för ett par veckor sedan av en tråkig syn när han kom ut på uppfarten på morgonen. ”Navigatorn, krockkudden, ratten och instrumentpanelen med hastighetsmätare och varvräknare var borta”, berättar han.
Husägare och polis har kunnat glädja sig åt att villainbrotten minskar. Men det finns en baksida: tjuvarna har gått över till att stjäla bildelar. Sedan årsskiftet har 136 bilinbrott anmälts i kommunen.

Äntligen har bostadsinbrotten börjat minska. Det är något som både polis och villaägare kunnat glädjas åt den sista tiden. Från 2014 till förra året sjönk nämligen inbrotten med nästan 40 procent, enligt statistik från polisen.

Men lyckan glömmer sällan att skicka en räkning. Medan villorna skonats så är det bilägarna som fått betala, menar flera poliser som Mitt i Täby har pratat med.

– Vi tror att de som tidigare ­ägnat sig åt villainbrott nu gått över till att ta bildelar i stället, ­säger Jan Berlin som är kommunpolis i Täby.

Sedan årsskiftet har 136 bilinbrott anmälts i kommunen, vilket är en ökning på över 20 procent jämfört med hela första kvartalet i fjol. I majoriteten av fallen handlar det om stölder av reservdelar i form av exempelvis krockkuddar och navigationsutrustning.

Jan Berlin är inte förvånad över att tjuvarna numera riktar in sig på bilar.

– Det är lägre straffskala och på många sätt enklare än att göra villainbrott. Dessutom handlar det om stora värden i det som stjäls från bilarna.

Det bilmärke som i särklass drabbas mest är BMW. Men även Mercedes, Volvo och Volkswagen finns med på tjuvarnas önskelista. Själva installationen borträknat kan till exempel en ny krockkudde kosta uppåt 10 000 kronor beroende på vilken bilmodell det rör sig om.

En som drabbats är Näsbyparksbon Mats, 49. En morgon för ett par veckor sedan kunde han konstatera att det varit besökare på uppfarten under natten.

Någon hade tryckt in en mejsel strax under låset på bilens förarsida för att bryta sig in. När det misslyckats hade tjuven slagit in en av sidorutorna men gått bet även där. Då krossades glaset på främre passagerarsidan.

– Navigatorn, krockkudden, ratten och instrumentpanelen med hastighetsmätare och varvräknare var borta, berättar Mats.

Under samma vecka var det sammanlagt 40 liknande stölder. Näsbypark och Skarpäng var de områden där tjuvarna var som flitigast, och så har det ofta sett ut även under resten av året.

Som Mitt i berättat tidigare har polisen utökat resurserna som riktas mot bilinbrotten. Bland annat används polisflygets nya helikopter för att spåra tjuvar nere på marken.

Även Grannsamverkansgruppen hjälper till för att minska stölderna. Så sent som förra söndagen gjordes en stor insats där ett stort gäng fri­villiga Täbybor var ute och hjälpte ­polisen att hålla utkik. Några ­gripanden har dessvärre inte kunnat göras i Täby.

Fakta

Skydda dig mot stölder

Har du ett garage? Lås in bilen på nätterna, hellre än att lämna den på uppfarten.

Lägg ett par kronor på ett bra billarm.

DNA-märk värdefulla delar av bilen. Vätskan som bara syns under UV-ljus kan bevisa att delarna är stöldgods och kan dessutom spåras tillbaka till dig.

Starta en grannsamverkan i ditt bostadsområde och hjälps åt att hålla koll på vad som händer. Tjuvarna jobbar helst ostört och undviker förmodligen områden med vaksamma grannar.

Källa: Polisen

Stöldvåg kan göra försäkringen dyrare

Det är inte bara polisen och bil-ägarna som märker av att tjuvarna lagt i högsta växel. På en av de större verkstäderna i Roslagen uppges att man nu får avsätta delar av personalen för att enbart arbeta med stölddrabbade bilar.

– Förut har det där gått i perioder men nu bärgas det in nya bilar hela tiden utan rattar och krockkuddar, berättar en anställd.

Även försäkringsbolagen påverkas. Enligt branschorganisationen Larmtjänst fördubblades stölderna under årets två första månader jämfört med samma period i fjol.

Att försäkringspremierna höjs för vissa bilar är inte osannolikt, enligt Stefan Brala, motorspecialist på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

– Det här kostar oss mycket pengar. Om det fortsätter så kan premier absolut påverkas men det är för tidigt att dra sådana slutsatser, säger Stefan Brala.

Enligt uppgifter från If skadeförsäkringar stjäls personbilar och reservdelar för över 600 miljoner kronor om året i Sverige.