ANNONS

Tjuven slår till när du handlar

Ordningsvakterna Viktor och Anton stämmer av med Farstapolisens Kim Lundqvist i Farsta centrum. Här, precis som i många andra köpcentrum, satsar man på att synas och informera – för att skapa trygghet och avskräcka tjuvar.
Ordningsvakterna Viktor och Anton stämmer av med Farstapolisens Kim Lundqvist i Farsta centrum. Här, precis som i många andra köpcentrum, satsar man på att synas och informera – för att skapa trygghet och avskräcka tjuvar.
Mellandagarna är rena julafton för tjuvarna i Farsta. I december ökar fickstölderna kraftigt. Bilinbrott ökar också.

– Många tror att de är bättre rustade mot tjuvar än vad de är, säger ordningsvakten Anton.
ANNONS

Tempot i Farsta centrum är högt. Mängder av människor trängs inne i butikerna och på de öppna ytorna. Restaurangerna lassar ut lunch till hungriga handlare och sorlet dränker den milda julmusiken som strömmar ur högtalarna.

Den här dagen patrullerar sex poliser och lika många ordningsvakter plus två väktare i Farsta centrum. Man satsar stenhårt på ”julhandelsbrotten” – fickstölder och bilinbrott.

– Det handlar om att synas. Syftet är att öka tryggheten hos de som handlar, samtidigt som tjuvarna blir avskräckta, säger Kim Lundqvist som är chef på närpolisgruppen i Farsta.

Polisens statistik de senaste fem åren är tydlig. I december anmäls närmare en fickstöld om dagen i Farsta. Det är många fler än under en genomsnittlig månad. Bilinbrotten är också fler under december än under resten av året.

– Vi har jobbat ganska mycket med att informera om att man inte ska lämna grejer i bilen, säger Peter Aasa, som jobbar med brottsförebyggande åtgärder vid Farstapolisen.

Kim Lundqvist och hans kollegor pratar med butiksinnehavare, påpekar för dem som lämnar sina väskor obevakade att hålla bättre koll och delar ut informationsblad. ”Töm bilen själv” står det och ”Se upp för ficktjuvar”. Sedan följer ett antal råd om hur man ska göra för att inte drabbas. Liknande kampanjer utförs i alla köpcentrum i söderort.

Många av de som Lokaltidningen Mitt i pratar med anser själva att de har bra koll på sina värdesaker. Men det tenderar man att överskatta, menar Anton, en av de ordningsvakter som patrullerar med polisen i Farsta.

– Man ska ha koll på ungar och kassar och är stressad. Då glömmer man bort att vara försiktig, säger han.

– Därför måste vi påminna folk hela tiden. Men jag tycker det känns som att folk blir glada av att se poliser, säger Kim Lundqvist.

ANNONS
Fakta

Tänker du på att skydda dig mot ficktjuvar?

Ann-Kristin Lundberg: ”Ja, jag har plånboken inlåst i ryggsäcken. Jag drabbades en gång för 20 år sedan och sedan dess tänker jag mer på det.”
Patrik Larsen: ”Nej, jag har aldrig stött på någon ficktjuv, aldrig sett någon och det är inget jag oroas av. Mobilen har jag i byxfickan och plånboken i innerfickan.”
Gunnar Nilsson: ”Absolut, jag har plånboken i framfickan på byxorna, då märker man tydligare om någon tar den. Men jag är inte så orolig, även om jag är lite försiktig.”
Malin Österberg: ”Nej, jackfickorna där jag har mobilen och plånboken är öppna. Men jag tänker så pass mycket på det att jag inte har handväska i alla fall.”