Tjuvfiskare stängde sjö med hundra meter nät

Magnus Nylund och Bo Persson Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening
Magnus Nylund och Bo Persson dra bort tjuvfiskarnas nät över Gömmaren.
Här dras tjuvfiskarnas nät upp av fiskeföreningen.
Här dras tjuvfiskarnas nät upp av fiskeföreningen.
För andra gången på två veckor har tjuvfiskare dragit nät över sjön Gömmaren. Det innebär en

Tidigt på torsdagsmorgonen upptäcks flera borrade hål i sjön Gömmarens tjocka is. I prydlig rak rad från ena bergsknallen över till andra sidan sjön.

– Är det flera hål i rad på det här sättet så är det nästan garanterat att någon lagt ut nät. Det här är perfekt utmätt, säger Magnus Nylund, ordförande i Långsjö- Gömmarens Fiskevårdsförening.

Fiskevårdsföreningen arrenderar sjön av Huddinge kommun och nätfiske är absolut förbjudet. I sjön, där ton av regnbåge, röding och öring planteras ut, tillåts endast sportfiske för betalande medlemmar och dagkortsförsäljning.

– Det är andra gången på två veckor som vi upptäcker att någon lagt ut nät. De går ut på natten och borrar hål, sedan dras nätet under isen, detta är totalförbudet! Den här gången har de dessutom stängt av sjön helt genom att knyta ihop flera nät och dra hundra meter från ena kanten till den den andra.

Med prydlig rad av borrade hål i isen misstänks snabbt nätfiske under isen.

Med prydlig rad av borrade hål i isen misstänks snabbt nätfiske under isen.

Nät sänktes med bouleklot

Förutom det nätet låg det ytterligare ett fint laxnät i viken mot Masmo, där hade tjuvfiskarna använt ett bouleklot för att sänka nätet. På morgonen hade redan två fiskar hunnit fastna när fiskevårdsföreningen drog upp näten.

– När man lägger ut nät på det här sättet så kan det bli massor av fisk om det får ligga, men nu fick vi upp det snabbt. När man har dragit så här långt nät så är det inte enbart för eget bruk utan även för försäljning, berättar Bo Persson som är medlem i föreningen och gör fisketillsyn.

På natten kan tjuvfiskarna arbeta ostört upp vid sjön som ligger i Gömmarens naturreservat.

– De måste ha lagt ner mycket tid och de lämnar inga spår. Det känns väldigt tråkigt och det är ju ren stöld. Det kan finnas tjuvfiske med spö, fast då kan det handla om okunskap. Men det här är, det är organiserat, säger Magnus Nylund.

Håller span på kvällen

Allt tjuvfiske polisanmäls och straffet är böter och beslagtagna redskap. Efter att föreningen dragit upp nätet på torsdagen, kommer de komma tillbaka till kvällen för att hålla span.

– Vi larmar polisen och säger att vi kommer att vara här och kolla om tjuvfiskarna kommer tillbaka, så polisen vet vad det handlar om när vi ringer. De har inga resurser för att spana efter tjuvfiskare, så det får vi göra själva.

Men föreningens 400 medlemmar hjälps också vanligtvis åt att hålla koll koll på sjön och gör också kontroller av fiskekort.

– Men även allmänheten är bra på att tipsa, och vi uppmanar alla att rapportera om de ser någon misstänkt aktivitet runt Gömmaren. Alla tips är värdefulla.

Magnus Nylund och Bo Persson, Långsjö-Gömmaren fiskevårdsförening.

Magnus Nylund och Bo Persson, Långsjö-Gömmaren fiskevårdsförening.


Läs fler Huddingenyheter: 

Tafsare jagas av polisen

Trångsundsbor larmar om bensinlik lukt i vattnet