ANNONS

Tjuvläste kollegornas journaler på Karolinska – 266 gånger

Karolinska, Solna, dataintrång
Gång på gång, ibland flera gånger per dag, var kvinnan inne och olovligen läste journaler, visar utredningen.
En tidigare anställd på Karolinska i Solna har dömts för dataintrång efter att hundratals gånger olovligen ha läst sina kollegors patientjournaler.
ANNONS

En kvinna fick under 2018 sparken från jobbet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna efter att det visat sig att hon under flera år olovligen läst patientjournaler – framförallt sina kollegors.

Logglistor från sjukhuset visar hur kvinnan vid hela 266 tillfällen loggat i in på medarbetarnas journaler och kunnat ta del av privata och känsliga uppgifter, till exempel detaljer om deras sjukskrivningar och besök på akuten.

Jobbade i receptionen

Kvinnan jobbade i receptionen på en av sjukhusets avdelningar, och i samtliga fall hade hon varken rätt att ta del av journalerna eller något behov av uppgifterna i sitt arbete. Ingen av hennes kollegor hade heller godkänt att hon loggade in, visar polisutredningen som har varit omfattande med en förundersökning på tusen sidor.

Anställd slog larm

Dataintrånget rullades upp sommaren 2018 när en medarbetare begärde ut loggen för sin journal, och upptäckte att kvinnan utan tillstånd hade varit inloggad. När medarbetaren slog larm blev fler anställda oroliga och begärde ut sina loggar. Det framkom att sexton personer hade drabbats under fyra års tid, men målet har bara handlat om de sju personer som valde att polisanmäla.

Ska betala skadestånd

Kvinnan, som tidigare är ostraffad, har nu dömts till villkorlig dom av Solna tingsrätt. Hon ska också betala totalt 70 000 kronor i skadestånd till de drabbade. Tingsrätten konstaterar i sin dom att det handlar om ett mycket stort antal dataintrång och att straffvärdet motsvarar fängelse i sex månader. Men fängelse var enligt rätten inte aktuellt i det här fallet, bland annat eftersom risken bedöms som liten att kvinnan begår nya brott.

Kvinnan har erkänt att hon har gjort slagningarna i systemet, men menar att hon inte har läst i journalerna.

ANNONS