Min lokala hjälte

Polisen: Tjuvar spanar på Blocket-annonser

Täbypolisen varnar för att tjuvligor spanar efter stöldbegärlig saker på annonssajter. 
Täbypolisen varnar för att tjuvligor spanar efter stöldbegärlig saker på annonssajter. 
Täbypolisen varnar för att tjuvligor spanar efter stöldbegärlig saker på annonssajter. 
– Man ska vara lite försiktig, konstaterar Täbypolisen Jan Berlin.

Natten till onsdagen vaknade en man i Täby kyrkby av att tre män försökte bryta sig in i hans garage och de misstänkta greps efter en biljakt. Polisens teori är att tjuvarna hälsade på efter att ha sett mannens annons på Blocket om att en mc var till salu.

– Vi har sett några stycken sådana här fall där man sökt folk som annonserat om fyrhjulingar och crossmotocyklar på Blocket. Man ska vara lite försiktig med att skylta med namn, adress och registreringsnummer om man lägger ut saker på Blocket, så tjuvarna inte bara kan komma hem och söka upp grejerna, säger Täbypolisen Jan Berlin.

”Inte kunnat styrka det”

Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, betonar att annonssajten samarbetar med polisen vid brottsutredningar av fall som kan eller misstänks kopplas till annonsering där.

– Vi har tittat på fall där man sagt att gärningsmännen har kommit dit efter en annonsering men har ännu inte kunnat styrka det.

Thomas Bäcker uppger att bland säljare av fordon brukar ungefär hälften maskera registreringsnumret på fotot medan den andra halvan vill vara transparenta för att de upplever att det säljare bättre. Han har inte fått signaler om att de som inte maskerat i högre grad drabbas av brott.

– Om vi hade fått signaler från polisen att detta är vanligt tillvägagångssätt hade vi infört att man ska maskera regnumret på fordon. Vi har regelbunden dialog med polis om hur man kan öka säkerheten.

Blocket: Använd anonymt telefonnummer

Bäcker avfärdar inte polisens teori i Täby-fallet, men anser inte heller att det är vanligt att säljare får påhälsning av tjuvar efter att ha annonserat på Blocket.

– Vi har inte sett att det är ett stort bekymmer. Men är det så att vi kan konstatera att brottslingar spanar på sajten så är förstås rådet att maskera registreringsnumret bra.

Thomas Bäcker tipsar också om att det går att använda sig av Blockets tjänst med anonymt telefonnummer.

– Vi har en tjänst som heter freespee, där man kan välja tillfälligt telefon och inte koppla sin adress till annonsen. Den finns även som extratjänst för bilannonser och det kostar bara 10 kronor.

Ligor slår till mot samma offer igen

Tjuvligorna spanar förstås inte bara efter offer på Blocket. Polisen har tidigare misstänkt att ligor bevakat flygplatsernas långtidsparkeringar för att sedan bryta sig in i bilägarnas hem. I andra fall har det förekommit att personer fått påhälsning av tjuvar ganska kort efter inköpet av en fyrhjuling och sedan återbesök igen så fort den drabbade via försäkring fått ut ett nytt fordon.

Täbypolisen Jan Berlin känner igen mönstret och uppger att just så har tjuvar specialiserade på att stjäla bildelar från BMW agerat.

– Då är det flera som har blivit drabbade fyra–fem gånger. Rattar och gps har stulits och när bilen är återställd så kommer de tillbaka igen efter några månader, säger Jan Berlin.