Rena julafton för fyndletarna

Ylva Arnerdal, butikskommunikatör för Stadsmissionen second hand, framför julprylarna i nya butiken.
Ylva Arnerdal, butikskommunikatör för Stadsmissionen second hand, framför julprylarna i nya butiken.
Böcker.
Böcker.
Kläder.
Kläder.
Prylar.
Prylar.
... och mera prylar.
... och mera prylar.
Numera kan man shoppa second hand i Farsta centrum. Fyndsugna köade när Stadsmissionen öppnade sin butik i torsdags. Mindre kul för Hökisborna som snart förlorar sin Remake-butik.

På 240 kvadratmeter samsas begagnade kläder, böcker och prylar. Det märks att det lackar mot jul – den som letar julgranskulor eller kitschiga glöggmuggar lär inte bli besviken.

En ny second hand är något många i Farsta har längtat efter – det märktes på reaktionerna när Mitt i Söderort la ut nyheten om Stadsmissionen på vår Facebook-sida.

– Vi har redan träffat folk som säger att de kommer att hänga här hela tiden eller som säger att de vill börja jobba hos oss, säger Ylva Arnerdal, butikskommunikatör för Stadsmissionen second hand.

På torsdagsförmiddagen var butiken full med fyndletare. Redan nu flaggar Farsta centrum för att en större lokal kan bli aktuell.

– Den här är egentligen lite för liten för Stadsmissionens behov. Till nästa höst hoppas vi ha hittat en större där det kanske också finns plats för ett utbud av möbler, säger Thomas Levander, marknadsområdeschef hos centrumägaren Atrium Ljungberg.

Den som vill bli av med saker i stället för att köpa kan skänka kläder, prylar eller små möbler i den nya butiken.

– Tänk bara på att det ska vara helt och rent, säger Ylva Arnerdal.

Samtidigt som det jublas i Farsta meddelar Stadsmissionen att Remake-butiken i Hökarängen ska stänga. Sista öppna dagen blir 22 december.

– Vi har vuxit ur vår lokal i Hökarängen och hittat en i Farsta strand som passar bättre. Vi sysslar med arbetsträning och i den nya lokalen kan vi erbjuda fler platser. Men det blir ingen butik där. Vi renodlar vår Remake-försäljning till våra butiker i City och Sollentuna, säger Maria Gimner, marknadsansvarig för sociala företag på Stockholms Stadsmission.

 

 

 

 

 

Fakta

Så funkar Stadsmissionens second hand

Stockholms stadsmission är en ideell förening som arbetar med social omsorg, vård, utbildning och arbetsintegration.

I deras second hand-butiker kan man skänka textilier, mindre möbler, prylar, elartiklar, tavlor och leksaker.

Gåvorna transporteras till en sorteringsanläggning i Sätra där de sorteras och prismärks.

Sen skickas de vidare , antingen till Stadsmissionens sociala verksamheter, till försäljning i någon av second hand-butikerna – eller till Stadsmissionen Remake textilproduktion.