ANNONS

Toalettkriget vid slottet fortsätter

Toalettkrisen i Tyresö slottspark ser ut att fortsätta i sommar.

De offentliga toaletterna är låsta och desperata människor uträttar sina behov i parken.
ANNONS

Monica Palmberg, som driver borggårdscaféet, ser dem då och då på morgnarna: de fladdrande papperen som människor lämnat efter sig när de inte hittat någon toalett att uträtta sina behov på.

– Man kan säga att det finns två kategorier. De som sätter sig i parken. Och de som skamset smyger sig in och använder våra toaletter, berättar hon.

Tyresö slott med tillhörande park ägs och förvaltas av Stiftelsen Nordiska museet, men Tyresö kommun har sedan börjat av 1990-talet haft ett stort engagemang i utflyktsmålet.

Bland annat har kommunen bekostat och underhållit de offentliga toaletter som ställts upp i nära anslutning till slottet.

Under 2012 drog sig dock kommunen ur allt samarbete och toanycklarna skickades till Nordiska museet.

Såväl Monica Palmberg som Sven Ringmar, som driver Tyresö slotts wärdshus, har haft upprepade kontakter med Nordiska museet för att få till en lösning på toalettproblemet – men utan framgång.

– Nu har vi satt upp en lapp, där det står att vår toalett bara är till för våra gäster. De får ju stå i kö annars, men det är klart – små skolbarn kan man ju inte neka, säger Monica Palmberg.

Leif Zaar, fastighetschef på Stiftelsen Nordiska museet, uppger att stiftelsen just nu inte har råd att ta på sig kostnader för toalettstädning, bland annat därför att Tyresö kommun dragit in det parkbidrag man länge betalade ut.

– Tyresö kommun har skjutit över det där på oss, men det är inte så självklart att vi ska hålla på med toaletter. Det finns ju många parker som inte har någon toalett och innan kommunen ställde ut sina i början av 1990-talet fanns det heller inga i den här parken.

ANNONS

Åke Skoglund, samhällsbyggnadschef på Tyresö kommun, uppger i sin tur att kommunen bidragit tillräckligt till parkens utveckling.

Kaféet och toaletternaNotholmen, båtbryggan, VA till trädgårdsmästarvillan samt belysningen i parken, är exempel på kommunens insatser genom åren, enligt Skoglund.

– Jag tror att man kan säga att kommunen bekostat mer än man behöver på Nordiska museets mark, säger han.

Monica Palmberg tycker att parterna borde kunna enas om en lösning.

– Folk tror ju att det är vårt ansvar och flera gånger om dagen måste jag förklara hur det ligger till, säger hon.

Mitt i 3 september 2013.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.