ANNONS

Toalockstvist upp i hovrätten

Källa till konflikt.
Källa till konflikt.
Hur mycket ljud från grannar ska man tåla? I början av december ska Svea hovrätt avgöra om Tyresö bostäder gjort tillräckligt för att freda en hyresgäst från en grannes stolskrap och smällande med toalocket.
ANNONS

Konflikten mellan en hyresgäst och Tyresö bostäder startade redan 2011 då hyresgästen meddelade Tyresö bostäder att han blev störd av att grannen över honom skrapade med stolar, smällde med toalocket och toalettpappershållare. Ljuden som även förekom på natten störde mannen så mycket att han enligt egen utsago fått psykiska besvär som han behövt söka läkarvård för.

Sedan dess har både Tyresö bostäder och mannen med skiftande resultat genomfört bullermätningar i lägenheten. Enligt den av mannen anlitade konsulter överstiger bullret i lägenheten riktlinjerna – enligt Tyresö bostäders konsult gör det inte det.

För ett år sedan gick hyresnämnden på mannens linje, och Lokaltidningen Mitt i berättade att det kommunala bostadsbolaget måste vidta åtgärder så att de störande ljuden från lägenheten ovanför mannen upphör. Om Tyresö bostäder inte gör det ska bostadsbolaget betala 150 000 kronor i vite.

Sedan dess har personal på Tyresö bostäder pratat med grannar, monterat mjukstängande toalock och gångjärn på köksluckorna, bytt toalettpappershållare och kontrollerat att grannarna använt de möbeltassar som bostadsbolaget försett dem med.

För Tyresö bostäder skulle en förlust i Svea hovrätt få stora konsekvenser. I sin sista inlaga till domstolen skriver bolagets ombud Jan Fredrik Richardson att ett nytt åtgärdsföreläggande skulle medföra oerhört stora kostnader för Tyresö bostäder som då skulle behöva tilläggsisolera alla lägenheter i området. Kostnaden för detta skulle vara oskäligt hög i proportion till de eventuella störningar som hyresgästen utsätts för, menar han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.