Tobak och parfym för 360 000 hittat

I tjuvgömman i bostaden i Spånga hittades tobak- och kosmetikaprodukter för hundratusentals kronor. Nu åtalas en 31-årig man för grovt häleri. Och omkring 15 inbrott har klarats upp efter polisens lyckträff.

Vid ett inbrott i Hässelby den 10 juni stals cigaretter, snus och lotter till ett värde av omkring 90 000 kronor.

Senare samma dygn fick en polispatrull i Spånga i Stockholm syn på ett antal personer som de kände igen från stöld- och inbrottssammanhang. Polisen beslutade om husrannsakan och det blev jackpot. En enorm stöldhärva började rullas upp framför deras ögon.

– Vi hittade tre fyra säckar med parfymer, tobaksvaror till ett ansenligt värde, brytverktyg och en motorkap, berättar spaningsledaren Emir Gazibegovic.

Bland det misstänkta stöldgodset hittades flera ovanliga snussorter som Oden-lakrits och Göteborgs rapé Hjortron som tobakshandlaren i Hässelby specialbeställt. Men Hässelbyhandlaren var inte den enda som fått nattligt besök.

En del av godset – bland annat över 300 flaskor parfym till ett värde av 170 000 kronor – tros komma från ett annat inbrott i Sollentuna samma natt, där kosmetikavaror för närmare en halv miljon försvann.

När mannen som bodde i huset konfronterades med drivorna av stödgods menade han, enligt polisens rapport, att det var ”lite otur att polisen kom just nu”. Enligt mannen hade en kille varit förbi alldeles nyss för att köpa varorna. Hade han gett ett bättre pris hade varorna varit borta och polisen gått bet.

I samband med husrannsakan greps flera personer, och nu har den 31-årige mannen som förvarade stöldgodset i sin bostad åtalats för tre fall av häleri. Det tredje fallet handlar också om en större mängd parfym som polisen kopplar till ett inbrott i en butik i Täby i april, där kosmetika för cirka 100 000 kronor stals.

Tillslaget i Spånga ledde polisen vidare till flera andra inbrott, bland annat i Solna, Sundbyberg och Stockholms innerstad. Nyligen greps ytterligare fyra personer som nu är häktade.

– Vi räknar med att kunna åtala fler personer i samma konstellation. Vi har klarat upp fjorton femton olika inbrott allt som allt, säger Emir Gazibegovic.

Den åtalade 31-åringen häktades först också för inbrotten men bevisen räckte inte till åtal på den punkten. Själv nekar han i förhören till brott. Lokaltidningen Mitt i har sökt hans advokat utan framgång.

Vi räknar med att kunna åtala fler personer i samma konstellation.Emir Gazibegovic, polis

Fakta

Nya gruppen gjorde tillslaget

Poliserna som genomförde tillslaget i Spånga tillhör den nya gruppen som kallas Fenix.

Gruppen består av 30 särskilt utvalda poliser som sedan den 1 april förstärker polisen i Södra Järva.

Gruppen ska arbeta mot uppemot 300 unga personer som, enligt polisen, lever på brottslighet och skapar oro i området.

Satsningen är en omfördelning av resurser från andra distrikt och avdelningar i Stockholms län.