Tobaksbutiken vann mot HSB – blir kvar

HSB ville ha bort ­tobaksbutiken i Bandhagens centrum. Ägarna tog ärendet till hyresnämnden och får nu vara kvar.

Andra verksamheter klarar dock inte de hårdare kraven – nu står snart flera lokaler tomma.

Lokaltidningen Mitt i berättade i höstas om hur Fatima och Emer Paktinat, som drivet en tobaksbutik i Bandhagen, plötsligt blev uppsagda från hyreskontraktet,

Enligt HSB hade de inte förhandlat hyran på rätt sätt, vilket var en anledning att vräka dem. Samtidigt hade HSB också fått i uppdrag av den lokala bostadsrättsföreningen att se över hur centrum kunde förbättras och fräschas upp.

Över 2 000 personer skrev på protestlistor. Paret har nu fått ärendet prövat i hyresnämnden.

– Vi fick lägga en del på advokatkostnader, men det är inget mot vad vi hade förlorat om vi inte fått vara kvar, säger Emer Paktinat.

Han berättar att de lagt sitt livs besparingar i butiken. De tycker att det känns bra att en liten butiks­ägare kunde få rätt mot stora HSB.

Nu har Fatima och Emer Paktinat ett nytt treårskontrakt. Hyran har höjts med 25 procent – men de tror att det ska gå ändå.

För flera andra butiker blev dock hyreshöjningen spiken i kistan. Pia Persson som har haft kafé i centrum i elva år har nyss bommat igen butiken. Guldsmeden Jalal Mourched flyttar om en månad, den polska mataffären är borta, och matt-och antikvitetsbutiken har också bestämt sig för att stänga.

– Det har varit en strid på kniven i alla år. Jag tror inte det funkar med så hög hyra i Bandhagen, säger Karin Bjarnegren som snart stänger sin mattaffär.

– Jag tycker vi har blivit så dåligt behandlade här på slutet. Det trodde man aldrig om HSB.

Vad som händer härnäst i Bandhagen centrum är oklart. Bostadsrättsföreningen som äger lokalerna vill inte kommentera läget men enligt HSB Stockholms presschef Tomas Karlsson håller man på att leta nya ­hyresgäster som kan flytta in.

– Den processen är i sin linda. Det kommer nog ta ett par, tre månader innan vi vet mer, säger han.

Fatima och Emer Paktinant har kämpat för att få behålla sin tobaksbutik.