Tobaksvägen får 50 000 nya invånare

De är små, ilsket svartgula i färgen men bryr sig faktiskt inte det minsta om dig. Med början i april ska 50 000 honungsbin hitta till Hökarängen.

Bikupan ska enligt planerna placeras på innergården bakom Ica Bomben på Tobaksvägen vid Stockholmshems fastigheter. Två hyresgäster ska läras upp till amatörbiodlare av företaget Bee Urban, som dock fortfarande ansvarar för drift och underhåll av kuporna.

– Jag efterlyste biodlarintresse på min blogg och två personer anmälde sitt intresse så de kommer att bli lärlingar, säger Emma Henriksson, projektledare för Hållbara Hökarängen, ett projektet som bland annat är tänkt att skapa ett ekologiskt hållbart Hökarängen.

Och där passar just biodling bra in i bilden eftersom bins viktiga funktion i samhället i dag är kraftigt hotad på grund av miljögifter. Tvärtemot vad man kan tro passar stadsmiljön ypperligt för att bin ska trivas och må bra.

– Det finns flera anledningar till det. Jordbruksgifter och insektsgifter finns på landet men inte i staden och dessutom finns det mer att äta för bin i stan eftersom planteringar och rabatter är avsedda att blomma från tidig vår till sen höst, säger Karolina Lisslö, biolog och vd på Bee Urban.

I förra veckan hölls informationsmöte om bikupan till hyresgästerna i området.

– Det kan finnas de som är oroliga eftersom bin ofta förväxlas med getingar, som är rovdjur. Men bin är egentligen inte alls intresserade av människor utan bara av blommor, säger Emma Henriksson.

Företaget upplåter fadderskap av bikupor till företag i storstadsmiljö på deras egna fastigheter eller områden. På taket till Kulturhuset finns det exempelvis utplacerat tre bikupor.

Honungen som genereras tillfaller företaget, eller som i fallet med Tobaksområdet, hyresgästföreningen och de två amatörbiodlarna. En kupa kan ge uppemot 30 kilo honung.

Fakta

Livsviktiga för pollinering

Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är helt beroende av pollinerande insekter. Omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin.

Under 2000-talet har det kommit rapporter om att bin och andra pollinerandeinsekter minskat drastiskt i antal i världen.

Bovarna är bekämpningsmedel i jordbruket, sjukdomar, biaveln, att landskapet där bin kan fortplanta sig förändras och att vissa växter inte ger tillräckligt pollen och nektar för att bisamhället ska kunna växa sig starkt.

Källa: JORDBRUKSVERKET