Tobbe ”Trollkarl” Blom är Bassams startkompis

Tobbe och Bassam matchades ihop av Startkompis-projektet och möttes över en fika.
Tobbe och Bassam matchades ihop av Startkompis-projektet och möttes över en fika.
Som Startkompis ger du en nyanländ en bra start i det nya samhället.
Startkompisen och Tyresöbon Tobbe Blom mötte nyligen Bassam Alkeswani, nyanländ från Syrien, över en fika.
– Just nu bollar vi två olika jobbmöjligheter, säger Tobbe.

Integrationsprojektet Startkompis verkar över hela landet och drivs av den ideella organisationen Kompisbyrån. Projektet har funnits i Tyresö sedan förra året.

Syftet är att etablerade Tyresöbor, genom sitt kontaktnät och kunskap i området, ska vara startkompis åt nyanlända i kommunen och ge dem en så bra start som möjligt i det svenska samhället.

”Bra att lyfta näsan från ens egen vardag”

Tyresöbon Tobbe Blom, för många känd som Tobbe Trollkarl, blev nyligen startkompis.

– De kontaktade mig och frågade om jag var intresserad. Jag gick igång på det direkt. Det är enkelt sätt att bidra lokalt till integrationen, säger Tobbe Blom.

Han matchades ihop med Bassam Alkeswani, som nyligen flytt från Syrien med sin familj. De möttes över en fika.

– Det var lite svårt med språket, men med Google translate och kroppsspråk löser man det mesta. Jag förhörde mig ordentligt om hans liv. Det kändes viktigt att få veta så mycket möjligt och få en helhetsbild av vad han och hans familj har gått igenom. Jag tror det är bra att lyfta näsan från ens egen vardag och se hela perspektivet, säger Tobbe.

Har fått jobberbjudanden

Under fikan visade Bassam en artikel om att hans släkting, som också är ny Sverige, hade lyckats få jobb i Upplands Väsby. Tobbe tänkte direkt att Tyresö borde kunna göra detsamma för Bassam och skrev ett inlägg om deras möte på Facebook. Kommentarerna ramlade in.

– Just nu bollar vi två olika jobbmöjligheter, men han har utbildning som han måste ta hänsyn till, säger Tobbe Blom.

Han tycker att fler borde bli Startkompisar.

– Det är så lyxigt att de har gjort allt grovjobb, det är bara att signa upp och träffa någon i en timme. Jag tror att det är oerhört värdefullt för båda parter, för Tyresöbor att lyfta näsan och för nyanlända att få veta att det är många svenskar som bryr sig och vill få in dem i gemenskapen. Det är en enorm win-win. Och det är en så liten insats, en timma av ens liv.

Kommer du och Bassam att träffas igen?

– Vi håller på och pratar om det. Jag vill bjuda hem hans familj på middag, så det är nästa tanke, att få göra det.

Ska vara enkelt och roligt

Hittills har Startkompis skapat 20-30 kompismatchningar i Tyresö.

– Vi tycker att det ska vara enkelt och roligt att träffa en ny kompis. Det ska finnas ett ömsesidigt utbyte och för de nyanlända är det extra viktigt med ett utökat kontaktnät. Någon som bott länge i Tyresö kan visa den nyanlände runt, exempelvis var banken ligger, närmsta lekplats eller smultronställen. Det är också en möjlighet för nyanlända att få prata svenska, säger Clara Wäppling, projektledare.

Fakta

Startkompis

Vem som helst kan bli Startkompis. Enda kravet är att man är myndig och bor i Tyresö – så att det ska vara enkelt att fortsätta kompisträffarna om man vill det.

För att gå med vänder man sig till Startkompis.se och berättar om sig själv, sin ålder och sina intressen. Därefter matchar Startkompis ihop dig med en nyanländ och bestämmer en tid och plats för träffen.

Källa: Startkompis.se