Tobias med i bagarnas mästarfinal för tredje gången

Tobias Henke är uppväxt i Visinge, bor i Roslags Näsby och tävlar om att bli mästare i bageri.
Tobias Henke är uppväxt i Visinge, bor i Roslags Näsby och tävlar om att bli mästare i bageri.
Pain au chocolat.
Pain au chocolat.
En av Sveriges allra bästa bagare bor i Täby.

För andra året i rad har Tobias Henke lyckats ta sig till final i Årets bagare.

Varje dag pendlar 29-årige Tobias Henke från Roslags Näsby till city. Där tillbringar han hela dagarna med att göra det roligaste han vet – att baka.

Det är tredje året i rad som han kommer ända till finalen för att bli svensk mästare i bageri. Såväl förra året som året innan blev det en delad fjärde plats för honom.

– Jag fick reda på att jag kommit till årets final för tre veckor sedan, berättar han några dagar innan tävlingen äger rum i Göteborg.

Han arbetar på Bageri Brillo i innerstan och med sig i finalen har han två av sina kolleger därifrån. Sammanlagt är de sex finalister som var och en under under sex timmar ska skapa 150 verk som sedan bedöms av en professionell jury.

Hur kommer man med i tävlingen?

– Vi fick skicka in olika sorters bröd som sedan blindtestades, säger Tobias. Mitt bröd innehöll bland annat citron och kastanjehonung. Vi är ett ganska stort bageri så det är inte så konstigt att tre av finalisterna är härifrån. Vår chef har dessutom varit världsmästare i bageri.

Nu tränar han för fullt.

– Vi ska baka bullar, croissanter, pain au chocolat, baguetter och matbröd. Nu jobbar jag med formerna. Jag måste prova och se om det funkar så att jag hinner med allt under tävlingen.

Han förbereder sig mentalt och lägger upp jobbet lite annorlunda än tidigare gånger eftersom han vet vad som gick fel då.

– Tävlingen är på sex timmar. Jag tränar på att klara allt på fem timmar för att ha marginal.