SD tog mandat i skärgårdsförsamlingen

Värmdö kyrka.
Värmdö kyrka.
Sverigedemokraternas satsning på kyrkovalet lyckades delvis i Värmdö. Från nyår finns partiet representerat i skärgårdsförsamlingen Djurö, Möja och Nämdö. Men i Värmdö församling knep det lokala partiet vartenda mandat. Det fanns inget annat att rösta på.

Orsaken är att de två nomineringsgrupperna Kyrkan i tiden och Samverkan för kyrkan slagit sina påsar ihop. För P-O Johansson som är ordförande i det som då blev Kyrkan i tiden i Värmdö församling, KITIV, innebär det inga demokratiska problem.

– Man kan ju rösta på personer. Och vi är väldigt olika som personer. Vi blev en förening för att det inte fanns några motsättningar oss emellan. Men det är inte som i Nordkorea.

Som utomstående kanske det ändå är svårt att känna till era personliga olikheter?

– Men det är sakfrågorna som gäller. Och alla vet ju vilka vi är. Det är en liten församling. Så jag tycker inte att det är något problem, säger P-O Johansson.

Innan valet gick både Socialdemokraterna och Centern ut och uppmanade fler att rösta för att mota den offensiv som SD gjorde på kyrkovalet i år. Det fick blandade resultat. Valdeltagandet steg påtagligt i båda Värmdös församlingar, om än från en låg nivå. Men vare sig S eller C lyckades fick några mandat.

Det gjorde däremot SD som nu har två platser i Djurö, Möja och Nämdö församling vars kyrkofullmäktige bara har 15 platser. Störst blev det lokala partiet Ökyrkan i livets tjänst med sju mandat.

Mitt i Värmdö har utan framgång sökt SD för en kommentar till resultatet. Vi ville också gärna tala med representanter för Ökyrkan, men partiet saknar både hemsida och telefonnummer.

Så gick valet i Djurö, Möja och Nämdö

Källa: Svenska kyrkan