ANNONS

Tog t-banan för att hitta rånoffer

Hade de varit vuxna hade de riskerat två års fängelse, men nu dömdes de två pojkarna till ungdomsvård och ungdomstjänst.
Hade de varit vuxna hade de riskerat två års fängelse, men nu dömdes de två pojkarna till ungdomsvård och ungdomstjänst.
De två tonåringarna åkte till välbärgade områden för att utse sina offer. Där hotade och rånade de pojkar i samma ålder.

Nu har domen fallit.
ANNONS

Två pojkar, 15 och 17 år, en från Bandhagen och en från Farsta, tog tunnelbanan till Enskede, Bromma och Vasastan för att råna andra unga pojkar.

I närheten av stationerna gick de fram till sina offer och sa att ”de behövde snacka.”

”Du ser ut som han som slog min bror. Om det är du ska vi knivhugga dig” sa en av pojkarna enligt polisens förundersökningsprotokoll.

Pojkarna fotograferade sedan sina offer och skickade i väg bilden. De väntade på att få veta om den påstådde brodern kände igen offret och tog mobiltelefoner och kontanter i pant så länge.

I ett i av fallen tvingade de en pojke att ta ut 5 000 kronor från en bankomat. Sedan försvann de med sitt byte.

Deras offer fick veta att om de berättade något för föräldrar eller polis skulle det bli konsekvenser.

I sms-konversationer med varandra skröt de om hur de sedan sålt mobiltelefonerna. De skickade bilder där de poserade med sitt stöldgods, som exempelvis dyra halskedjor.

De raderade sina meddelanden, men polisens tekniker återskapade dem och tillsammans med övervakningsbilder från tunnelbanan blev de tungt vägande bevismaterial i Södertörns tingsrätt.

Båda pojkarna dömdes för rån och övergrepp i rättsak i fyra olika fall. Hade de varit vuxna skulle brotten kunnat ge över två års fängelse. Nu blir det i stället ungdomsvård och ungdomstjänst.

ANNONS

Enligt Patrik Johansson, förundersökningsledare för rån på ungdomssektionen, är det inte ovanligt att unga som rånar gör det i grupp – oftast mot ett ensamt offer. Att de hotar med att plocka fram kniv är också vanligt.

– Ofta äger rånen rum i närheten av tunnelbanan.

Enligt Sven Granath, utredare vid Brottsförebyggande rådet, behöver det faktum att pojkarna rört sig mot rikare områden för att råna inte innebära att det skulle röra sig om något klasskrig.

Han menar att de ökade klyftorna i samhället snarare leder till fler konflikter på ”den egna gården”.

– Men rån styrs av att det finns lämpliga rånoffer. Då kan det finnas en poäng att åka till Bromma där man inte känns igen lika lätt – och man vet att den man rånar kanske har en schyst mobiltelefon.

Fakta

65 minderåriga misstänkta i fjol

Söderortspolisen har 42 öppna ärenden med unga rånmisstänkta.

Tio fall är så grova att åklagare leder förundersökningen. Av dessa tio rör fyra fall barn under 15 år.

2013 misstänktes 65 minderåriga för rån i söderort. En tredjedel av de misstänkta var under 15 år.

Källa: Polisen

ANNONS