Tolv års fängelse för mordet i Vällingby centrum

Solna tingsrätt har dömt en man till tolv års fängelse för ett mord mitt i Vällingby centrum.

Det var på midsommarafton i år som två vänner, en 37-åring och en 39-åring, tillsammans promenerade till Solursparken i Vällingby. Där träffade de tre andra män, som de började prata med.

Enligt domen fick 37-åringen veta att en av männen hade telefonnumret till en person som han själv ville få kontakt med. Men mannen ville inte uppge numret. Denna dispyt ledde till en irriterad diskussion i ett upphetsat tonläge och övergick sedan till ett fysiskt bråk mellan männen. Det hela avslutades med att 37-åringen knivskar mannen i bröstet.

Den knivskurna mannen fördes med ambulans till Karolinska sjukhuset, där han senare avled av stickskadan.

37-åringen har erkänt att han har orsakat mannens död, men bestritt ansvar eftersom han anser att han handlade i nödvärn.

Solna tingsrätt bedömer dock att knivdådet är oförsvarligt även om han skulle ha haft rätt att utöva sådant våld.

37-åringen har dömts till tolv års fängelse för mordet.

Hans 39-årige vän har dömts för skyddande av brottsling, då han enligt domen fått med sig 37-åringen efter brottet, torkat av kniven på sin egen tröja och kastat den på tunnelbanespåret i Vällingby. På det sättet har 39-åringen enligt tingsrätten hjälpt till att undanröja bevis.

Mannen har erkänt att han har agerat på det här sättet, men har bestritt ansvar. Tingsrätten menar dock att 39-åringen omöjligt kan ha undgått att mannen blev allvarligt skadad. Han har dömts till fängelse i fem månader.