Tolv bilinbrott på en enda natt på Lidingö

Natten till i onsdags drabbades Markus Linderbäck och ytterligare elva bilägare till på ön av inbrott. Trots att bilen stod ett par meter från hans bostad lyckades tjuvarna bryta sig in och stjäla utrustning. Det finns inga spår och inga vittnen.

Under natten till i onsdags opererade tjuvar i mörkret på Lidingö. De lyckades koppla bort larmen och därefter har i de flesta fall rutorna krossats på bilarna. De gjorde inbrott i tolv bilar, de allra flesta var BMW-bilar. I Högberga-Brevik tog sig tjuvar in i sammanlagt åtta bilar. En av bilägarna är Markus Linderbäck:

– Det är sorgligt och det känns väldigt onödigt.

Trots att hans bil stod bara ett par meter från bostaden på garageuppfarten hörde han ingenting på natten.

– Det måste vara proffs, de har skruvat isär delarna och inte rivit bort något. De visste vad de gjorde. De måste ha åkt runt och rekognoserat innan de slog till, det känns obehagligt, säger Markus Linderbäck.

Anders Lindberg, ledamoti styrelsen för villaägareföreningen Brevik-Högberga:

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt för de medlemmar som har drabbats. Jag kan tänka mig att många känner obehag. Vi har tidigare varit relativt förskonade. Men nu får man vara extra försiktig. Jag kommer att låsa in bilen framöver.

Christer Alm, är polis på Lidingö närpolisstation:

– Jag har inte varit med om att så många bilar har drabbats under en och samma natt. Det är väldigt många. De som äger BMW-bilar är värst drabbade, säger han.

Förövarna har riktat in sig på att stjäla föremål som airbag, GPS, stereopaket, navigationsinstrument och bilrattar.

– Det är min bestämda uppfattning att det rör sig om ligor. Det är proffs som har gjort detta. De har kopplat bort larmet innan de har brutit sig in i bilarna, säger Christer Alm.

– På Karpvägen tog de sig in i en bil som till och med stod parkerad på garageuppfarten. Men ingen ska ha hört någonting, säger han.

Finns det några spår eller vittnen?

– Vi har inte några vittnen. Stölderna är polisanmälda nu på morgonen (läs onsdagen). Det finns inga spår att gå efter tyvärr. Det blir besvärligt för de som är drabbade, men polisanmälningarna kommer troligen att skrivas av, säger han.

Christer Alm har kontrollerat hur många bilinbrott som rapporterats på Östermalm under samma natt. Men inga bilinbrott har rapporterats där. För några månader sedan inträffade en liknande stöldvåg i området vid Tessinparken på Östermalm då tio bilar drabbades.

– De har nu riktat in sig på Lidingö. De har säkert varit och rekognoserat på Lidingö, och tittat och antecknat var det fanns bilar som de är intresserade av. De undersöker var belysningen är dålig vilket innebär att det i så fall är en tacksam plats att jobba på.

Har polisen extra kontroller vid Värtan?

– Man gör kontroller i Frihamnen och i Värtan, men det är många som klarar sig igenom ändå, säger Christer Alm.

Hur ska Lidingöbor motverka att bli drabbade?

– De ska låsa in bilen om de har ett garage, säger han.

Natten till i torsdags drabbades ytterligare två BMW-bilar av inbrott. De stod parkerade på Tulevägen och Capellavägen.