ANNONS

Tolv gånger högre tryck på en etta

Lyckligt lottad. Dennis Iderborn Oldin har till slut fått sin lägenhet. Igår skrev han på kontraktet efter sex år i bostadskön.
Lyckligt lottad. Dennis Iderborn Oldin har till slut fått sin lägenhet. Igår skrev han på kontraktet efter sex år i bostadskön.
Trycket på hyresrätterna i Botkyrka har ökat enormt på tio år.

Antalet personer som ställer sig i kö för en etta hos Botkyrkabyggen är i dag mer än tolv gånger fler i år än 2005.
ANNONS

Efter sex år i kö har Dennis Iderborn Oldin, 24, fått sin första lägenhet. Det senaste året har han anmält intresse för över 30 lägenheter hos Botkyrkabyggen.

– Det är ju typ omöjligt att få en lägenhet i dag. På den här lägenheten tror jag det var 320 som sökte. Det är en etta på 29 kvadrat, säger han.

År 2005 ställde sig 72 personer i kö hos Botkyrkabyggen för att få hyra en etta. Hittills i år är siffran 964, en ökning med över 1 200 procent.

– När jag ställde mig i kön i Botkyrka tänkte jag att det inte skulle vara några problem att få en lägenhet, men det var det. Jag har ändå haft tur och kunnat bo hemma i väntan på en lägenhet, säger Dennis Iderborn Oldin.

Förra året förmedlade Botkyrkabyggen 502 lägenheter. Det är hälften så många som år 2010. Samtidigt står nästan 20 000 personer i den kommunala bostadskön, varav över 9 000 är aktivt sökande.

– Vi tar situationen på allvar och försöker möta det på olika sätt, genom nyproduktion till exempel. Men vi behöver hjälp från andra bostadsbolag för att möta den här situationen, säger Jan-Erik Sandh, kundchef på Botkyrkabyggen.

Vilka då?

– Till exempel Titania, Mitt Alby och HSB, men det kan finnas flera privata aktörer. Det vore roligt om fler vore intresserade att bygga i Botkyrka kommun, säger han och tillägger:

– Nybyggnationen har redan börjat, bland annat planeras nya bostäder i Alby. Och jag tror att byggtakten kommer att öka. I dag matchar den inte det akuta tillstånd som råder, tillägger Jan-Erik Sandh.

ANNONS

Eftersom det blir allt svårare att få en hyresrätt tvingas många att antingen köpa en bostadsrätt eller, om man inte har råd, hyra i andra hand. Förra veckan kunde Lokaltidningen Mitt i berätta att hyrorna på andrahandslägenheter i kommunen har ökat med i snitt 34 procent på fem år.

De som blir lidande av dagens situation ar de som har det sämst ställt och unga som vill flytta hemifrån, men inte har tillräckligt många köpoäng, menar Jan-Erik Sandh.

– Situationen påminner om tiden innan miljonprogrammen byggdes. Kanske inte lika dramatiskt, men det krävs kanske hälften så mycket i dag.

Dennis Iderborn Oldin, som så sent som i går måndag skrev på sitt första hyreskontrakt, skattar sig lycklig.

– Det betyder jättemycket med en egen lägenhet. Det ger mig och min flickvän möjligheten att starta ett eget liv tillsammans. Nu blir man vuxen på riktigt, säger han.

Fakta

Så mycket har trycket ökat

Intresseanmälningar 2005 2015 Ökning i procent

1:a 72 964 +1 238,9

2:a 105 766 +629,5

3:a 89 388 +335,9

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.