Min lokala hjälte

Tolv stölder bara i år på äldreboendet

Robert-Bruno Malmbergs syster är en av de som blivit bestulna på Fridhemmets serviceboende.
Robert-Bruno Malmbergs syster är en av de som blivit bestulna på Fridhemmets serviceboende.
En lapp vid entrén varnar för ficktjuvarna.
En lapp vid entrén varnar för ficktjuvarna.
Tjuvarna trängde sig in i rummet på serviceboendet och stal smycken från den äldre kvinnan. Och hon är inte det första offret.

Sedan årsskiftet har tolv stölder anmälts på adressen.

– Vi har haft ögonen på det här, säger kommunpolisen Peter Enell.

Det var i måndags förra veckan som en äldre kvinna på Fridhemmets serviceboende på Fridhemsgatan var på väg tillbaka till sitt rum efter lunchen. När hon öppnade dörren trängde sig plötsligt två okända män in i rummet. Snabbt rafsade tjuvarna åt sig några smycken innan de försvann lika fort som de kommit.

Dagen efter satt kvinnans bror, Robert-Bruno Malmberg, och fikade med henne i boendets restaurang.

– Då kommer det in två män som min syster känner igen som de som var inne hos henne dagen innan. En av dem hade bytt kläder men hon var säker, säger Robert-Bruno Malmberg.

Han konfronterade männen som mumlade någonting till svar och sedan snabbt lämnade platsen.

Han är övertygad om att männen letade efter nya offer i restaurangen att sedan följa efter upp på rummen. Och farhågan är inte ogrundad.

Mitt i har tagit del av brottstatistiken för adressen där både Fridhemmets serviceboende och Ahlströmerhemmet ligger. Bara sedan årsskiftet har 12 stölder anmälts på platsen. Enligt kommunpolisen Peter Enell med ansvar för Kungsholmen sticker platsen ut.

– Vi har haft ögonen på det här och kontaktade dem nyligen och bad om ett möte för att titta på vad felet är.

Enligt honom anmäls det en hel del stölder på äldreboenden och i en del fall kan man misstänka att saker helt enkelt slarvats bort. Men på det här boendet är det ovanligt många fall.

– Jag har tidigare varit med och rättat till en liknande situation på att boende i city. Där hade de också en restaurang i lokalen men då fick vi se till att låsa mellan de olika utrymmena.

Vad kan man mer göra åt sådana här problem?

– Man kan jobba med fastighetsskötare och personalen för att se till hur rutinerna fungerar, exempelvis stängning av nödutgångar och låsning mellan våningsplanen, säger Peter Enell.

Odini Nzeribe är enhetschef på Fridhemmets serviceboende och är medveten om problemet att det då och då kommer in obehöriga.

– Självfallet är det folk som försöker. Vi ligger väldigt centralt och är en öppen verksamhet. Men vi jobbar hela tiden med skalskyddet och låser dörren när vi varit inne hos de boende. Vi har också personal på plats även nattetid, men ingenting är vattentätt.

– Ibland letar de sig in men vi försöker störa ut dem och ringer polisen när det kommer in obehöriga i lokalen, säger han.

Men Robert-Bruno Malmberg är inte nöjd med serviceboendets arbete.

– Man har ansvar för svårt sjuka människor. Man borde vara mer observanta och alerta och ringa polisen oftare. Det som hände med min syster har skapat en väldig oro, säger han.