Tolv unga gripna för skadegörelsen

Bilar brändes och Elinsborgsskolan stod i lågor när upploppen nådde Tensta och Rinkeby.

Ett tiotal personer greps under den kaotiska veckan.

– Det är hemskt att de gör så här mot sin egen ort, säger en 46-årig Rinkebybo.

Oroligheterna i Husby spred sig efter tre dagar till flera andra förorter, bland annat till Tensta och Rinkeby. I Tensta eldhärjades Elinsborgsskolan och på Rinkebyplan brann fler bilar.

Det var i Husby som upploppets första bilexplosion hördes natten till måndag förra veckan. Sedan dess har över 70 bilar och några fastigheter brunnit. Och oroligheterna spred sig till flera förorter i Stockholm.

Ungdomar som Lokaltidningen Mitt i pratat med säger att gnistan som tände upploppen var polisens dödsskjutning av en 68-åring för två veckor sedan.

– Det är tråkigt att det ska gå så här långt, men nu lyssnar folk på oss. Även om min egen bil eller vänners bilar förstörs så får man acceptera det för ortens skull, säger en 20-årig man som deltagit i veckans upplopp.

Enligt Anders Ivarsson Westerberg, docent vid Södertörns högskola, är det mer regel än undantag att kravaller sprids.

– Unga från liknande områden vill uttrycka sympati med andra ungdomar som man identifierar sig med, säger han.

Senast 2010 skakades Rinkeby av omfattande kravaller.

Men i Rinkeby och Tensta var man denna gång förberedda. Närpolisen Erik Åkerlund berättar att ett hundratal frivilliga natten till torsdag gav sig ut på gator och torg för att vakta sitt område.

– Det var rörande, och det visar att vårt vardagliga arbete med nätverkande gett resultat. Det har lett till att vi i Rinkeby och Tensta inte drabbats lika hårt som Husby.

En av dem som begav sig ut var en 46-årig mamma från Rinkeby.

– Vi stod på gångbroarna där många unga samlas för att kasta sten. I Rinkeby har vi varit med om sådant här förut och man måste göra det man kan för att stoppa.

Ett hundratal ungdomar mellan 12 och 23 år har enligt polisen deltagit i skadegörelsen och stenkastningen i västerort. Tolv väster­ortsbor har gripits misstänkta för grov mordbrand, misshandel och grovt upplopp. Av dem har fyra anhållits.

Under upploppen brändes bilar i Rinkeby och i Tensta stod en skola i brand.

Fakta

En vecka med misshandel, bränder och stenkastning

Måndag: Natten till måndag startar upploppen. Ett garage i Husby förstörs. Stenkastning mot polisen och Husby centrum vandaliseras.

Tisdag: Gäng kastar sten mot polisen i Husby. Sju unga greps. En polis skadas lindrigt.

Onsdag: Upploppen sprider sig och når Rinkeby och Tensta och även andra förorter. Utländsk media rapporterar.

Torsdag: Elinsborgsskolan brinner. Upploppen sprider sig till fler förorter. Två skolor och ett centrum har fått omfattande skador i anlagda bränder. 13 personer grips.

Fredag/lördag: Upploppen mattas av. Fortfarande brinner bilar i Tensta och Rinkeby.

Lördag/söndag: En person misshandlas med en hammare av ett ungdomsgäng i Rinkeby. ­Polisen ansåg ändå att det var den lugnaste natten under veckan.