Tom, 7, hittades irrande i t-banan

Tom Marchesi, 7 år, hämtas av mamma Madeleine Johansen på Skytteholmsskolans skolgård. ”En mardröm”. Så beskriver hon känslan när hon fick veta att Tom inte fanns kvar på skolan.
Tom Marchesi, 7 år, hämtas av mamma Madeleine Johansen på Skytteholmsskolans skolgård. ”En mardröm”. Så beskriver hon känslan när hon fick veta att Tom inte fanns kvar på skolan.
7-årige Tom längtade hem och rymde från skolan. I nästan två timmar var han spårlöst borta innan han hittades ensam i tunnelbanan. Eftersom Tom har Downs syndrom blev hans mamma fruktansvärt orolig.

– Det var den värsta mardröm du kan tänka dig, den värsta dagen i mitt liv, säger hon.

Klockan var strax efter fyra på eftermiddagen för ett par veckor sedan då Madeleine Johansen som vanligt ringde till sonen Toms skola. Hon brukar ringa när hon är på väg för att han ska hinna klä på sig ytterkläderna innan hon är där.

Tom har Downs syndrom, och vissa saker tar helt enkelt lite längre tid för honom.

Men när hon kom till skolan upptäckte hon att Tom inte var där. Inte heller personalen visste var han fanns.

Det skulle visa sig att han var spårlöst borta.

– Det var den värsta mardröm du kan tänka dig, den värsta dagen i mitt liv, säger Madeleine Johansen.

Samtidigt, på Näckrosens tunnelbanestation ett par kilometer bort, blir ett äldre par oroliga då de ser en trött och vilsen pojke irra omkring. De ringer polisen som tack vare en namnlapp i Toms kläder även kan ringa Madeleine.

– Tom var helt matt och chockad, han visste ju inte hur han skulle åka hem, säger hon.

Vad som hade kunnat hända om paret inte hittat honom vill hon inte ens tänka på.

– En annan 7-åring hade kunnat prata för sig och hitta tillbaka, men det kan inte Tom.

Tom själv berättar att han gick från skolan för att han ville hem.

– Jag gick till Solna centrum. Och tog tåget. Fyra gånger åkte jag, säger han och visar med fingrarna.

Madeleine Johansen vill inte all lägga skuld och allt ansvar på skolpersonalen. I stället är hon kritisk till de allt större barngrupperna.

– Jag tycker att det är viktigt att det här kommer fram, att vi pratar om hur våra barn har det i skolan.

På Skytteholmsskolan går flera elever med särskilda behov och Tom går i en helt vanlig klass. När han gick på sexårsverksamhet hade han en resursperson som stöttade honom. För ett år sedan beslutade staden att det är rektor på varje skola som ska göra bedömningen om en elev behöver extra stöd eller inte.

När Tom började årskurs 1 blev han av med resursen.

– Jag tror att det är svårt att förstå hur det påverkar om man inte har barn som behöver det stödet, säger hon.

Susanne Jonsson, rektor vid Skytteholmsskolan, är fåordig om händelsen.

– Jag kan bara bekräfta att det är en elev som avvikit, och att det är anmält till Arbetsmiljöverket. Just nu gör vi en intern utredning där vi ser över händelseförloppet. Mer vill jag inte säga, jag vill inte föregå det arbete som pågår.

Vad har ni för rutiner för att detta inte ska hända?

– Jag kan inte gå in i ett enskilt ärende, men vi har rutiner för att sådant inte ska hända. Beroende på var det brustit får vi justera rutiner och schema.

Varför har Tom inget resursstöd?

– Jag kan inte gå in i ett enskilt ärende, men jag bedömer inte att vi dragit ner på resurser.

I Solna går det 14,4 barn per anställd på fritidshem i kommunal regi, medan rikssnittet ligger på 12,8 barn per anställd.

Arion Chryssafis (M) är skolkommunalråd och håller inte med om att fritidsgrupperna är för stora i Solna.

– Det har kommit flera påståenden där det hänvisas till brist på resurser men när det provas hos Skolverket och Skolinspektionen så visar det sig att det inte är så.

Han vill inte heller uttala sig om det specifika fallet med Tom.

– Ärendet måste få ha sin gilla gång så att vi får gå till botten med det som hänt. Det är jätteallvarligt och vi ska vända på varenda sten, och det sker skyndsamt, säger Arion Chryssafis.

Det var den värsta mardröm du kan tänka dig, den värsta dagen i mitt liv.Mamma Madeleine

Fakta

Hör av dig om du vet vem som hittade Tom!

Toms mamma Madeleine Johansen vill gärna komma i kontakt med paret som hittade hennes son i tunnelbanan. ”De hade varit barnvakt åt ett barnbarn i Hagalund och var på väg hem till söderort. De hade även ett hus på Gotland”, berättar Madeleine.

Vet du vilka hjältarna är? Hör av dig till Lokaltidningen Mitt i. Mejla reporter Max Lind på max.lind@mitti.se eller ring 08-550 550 92.