ANNONS

Tom skola vandaliserades 54 gånger

Bussenhusskolans gymnastiksal totalförstördes i två anlagda bränder.
Bussenhusskolans gymnastiksal totalförstördes i två anlagda bränder.
Nu rivs Bussenhusskolan efter att ha varit nedlagd i över tre år och tom i ett år.

Den övergivna skolan har dragit till sig skadegörelse, med kulmen härom veckan då gymnastiksalen brändes två gånger.
ANNONS

Det är ingen vacker syn som möter på Bussenhusskolan i Tensta. Gymnastiksalen är helt utbränd, och några förkolnade träningsredskap och kvarglömda gympakläder är det enda som påminner om att här bedrevs undervisning så sent som 2012.

Ute på skolgården ligger högar av glassplitter, och flera fönsterrutor är krossade eller förbommade. På konstgräsplanen är målnäten sönderrivna, och ett av målen ligger i en förvriden hög på marken.

– Det är gjort med avsikt. När det står tomt blir det lättare att gå in, konstaterar Tenstabon Alfredo Cuba som promenerar förbi skolan.

– Det har blivit jättetråkigt. Förut kunde ungarna använda fotbollsplanen mycket mer, men nu ligger det glassplitter på marken, säger Betariz Casales, fritidsledare på parkleken Spånga by som ligger i närheten.

Bussenhusskolan lades ner 2012 efter flera års vikande elevkullar. Därefter bedrev arbetsmarknadsförvaltningen SFI-undervisning i delar av lokalerna, men de flyttade ut 2014, och sedan dess har det stått helt tomt. Under de senaste tre åren har sammanlagt 54 fall av skadegörelse anmälts på skolan, plus de två anlagda bränderna, som hade stor spridningsrisk.

Några dagar före bränderna kallades polis till skolan på grund av fönsterkrossning, och kunde då konstatera att en stor grupp ungdomar befann sig på platsen. Några hade tagit sig in i lokalerna.

– Det är olyckligt när lokaler blir tomställda. Ungdomar känner att det inte finns någon formell närvaro, och då blir det en hängplats, säger Ivan Erixon vid polisen i södra Järva.

Att skollokaler står tomma är mycket ovanligt i Stockholm. Enligt fastighetsägaren Sisab är Bussenhusskolan en av två tomma skolor i hela staden, och frågan är varför just den har blivit stående så länge.

– Det har inte gått att hyra ut den, och utbildningsförvaltningen har inte behövt den. Men det är absolut inte bra. Det är en förlustaffär, och det drar till sig skadegörelse när det inte är någon aktivitet, säger Sisabs presstalesman Thomas Bergsell.

ANNONS

Även själva rivningen blev något fördröjt, då Sisab behövde lämna in några kompletterande handlingar till stadsbyggnadskontoret.

Startbesked om rivningen lämnades i onsdags, och rivningen satte igång samma dag. Den beräknas pågå under hela hösten.

”Det har blivit jättetråkigt.”

Fakta

Bostäder ska byggas på tomten

Bussenhusskolan byggdes 1971 och fungerade som 1-6-skola fram till 2012.

Därefter bedrevs SFI-undervisning i lokalerna fram till 2014 varefter skolan har stått tom.

Hösten 2014 fick Svenska bostäder en markanvisning för att bygga nytt på tomten. Svenska bostäder vill bygga 110 bostäder i sju hus på tomten. Detaljplanen är på väg.

Rivningsbeslut fattades den 30 juni och rivningen inleddes förra veckan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.