Tomas Ledin ska inspirera unga

Tomas Ledin kommer till Åkersberga och festivalen Popit.
Tomas Ledin kommer till Åkersberga och festivalen Popit.
Barnen uppträder och Tomas Ledin gästar. Nästa vecka ordnar Popskolan festival i Åkersberga.

– Jag var helt besatt av att få skriva låtar och att sjunga, redan som ung tonåring, säger Ledin.

Med nystartade festivalen Popit vill musikskolan Popskolan inspirera sina elever och bjuda besökarna på uppträdanden, både från sjuåriga barn och lite mer erfarna artister.

Popiga Vic Heart är en av de som ska stå på scen. Bakom artistnamnet finns 20-årige Victor Fritz Crone, en skivaktuell kille från Åkersberga. Men den mest kända Popitbesökaren får ändå anses vara Tomas Ledin, som gjort comeback och deltagit i tv-programmet Så mycket bättre.

Tomas Ledin ska inte själv uppträda. I stället vill han låta musikskoleeleverna få ta del av hans egna musikaliska uppväxt. För honom var det aldrig något riktigt val att våga satsa på musiken.

– I stället var det det enda jag kunde tänka mig att göra. Jag har nog tänkt att berätta lite om hur jag själv upptäckte musiken. Och om hur viktig musikskolan faktiskt var i Sandviken, där jag växte upp. Sedan hoppas jag att det ska komma lite frågor, säger Tomas Ledin.

Han tillägger att han ser fram emot besöket och att han hoppas få höra några av eleverna uppträda.

Orsaken till att Tomas Ledin gästar festivalen Popit, där både Popskolan och IT-gymnasiets musikelever ska uppträda, är att han känner Popskolans lärare Lasse Andersson väl.

Lasse Andersson har varit producent åt Tomas Ledin.

– Han är en sällsynt begåvad musiker. Det hade varit en dröm att själv få ha haft Lasse som musiklärare när jag var ung, säger Ledin.

Festivalen går av stapeln måndag till onsdag nästa vecka i Popskolans lokaler på Luffarbacken. Cirka 300 elever uppträder och hela familjen är välkomna.

Popskolans rektor Richard Hedlund hoppas att Åkersbergaborna besöker festivalen.

– Vi vill ge alla elever en chans att uppträda på en riktig scen, hitta nya vänner och bilda band. Vi har extrema talanger och nybörjare men vår filosofi är att alla ska känna sig good enough, precis tillräckliga, säger Richard Hedlund.

På festivalen ska även funckartisten Paulo Mendonco och studiogitarristen Tommy Denander, också han från Åkersberga, uppträda.