Tomma butiker kantar Sturegatan

”Jag flyttade till Sundbyberg för charmen och småstadskänslan. Att lokaler står tomma på Sturegatan är jättetrist, det här känns ju som centrum”, säger Eva Magnusson.foto: kenny bengtsson
”Jag flyttade till Sundbyberg för charmen och småstadskänslan. Att lokaler står tomma på Sturegatan är jättetrist, det här känns ju som centrum”, säger Eva Magnusson.foto: kenny bengtsson
Oron för att Sturegatan håller på att utarmas är stor.

– Handlarna flyr en ­efter en, säger Ann-Marie Öberg, som bor i centrum.

”Lokal uthyres”, ”vi har flyttat” och ”utförsäljning” står det på skyltarna som hänger utanför de tomma butikslokalerna längs Sture­gatan.

Klädaffärerna Mixit och Lindex har flyttat till Signalfabriken på andra sidan järnvägen, liksom Hemtex.

– Handlarna flyr en efter en. Det känns som att Sturegatan håller på att utarmas, säger Ann-Marie Öberg som bott i centrum i 40 år.

Twilfit är stängd för renovering, liksom Experts gamla lokaler. I augusti lämnade säkerhets­affären Sturegatan. Och nu går den anrika färghandeln Nordqvist färg samma öde till mötes, efter ett beslut från leverantören som äger butiken.

– Vi har inte fått någon bra förklaring till varför, men det handlar om lönsamhetsproblem, säger färghandlaren Anders Elofsson.

Den 23 november stänger butiken för gott.

– Det känns ju skittråkigt. Vi har funnits här över hundra år, säger Anders Elofsson.

Vad som nu ska fylla de tomma lokalerna är oklart, enligt Henrik Torselius, mäklare på Exponent.

– Spelreglerna har ändrats nu när Signalfabriken öppnat, det är ju en samlingsplats för de stora kedjorna. Problemet med till exempel Mixit är att lokalen är 860 kvadrat och långsmal. Det är svårt att hitta intressenter för så stora lokaler. Vi för diskussioner med ett antal aktörer, men inget är klart.

Hos Skobutiken, som legat på Sturegatan i 36 år, finns dock ingen oro.

– Visst är det trist när det står tomt. Men vi har överlevt när Sturegatan blev enkelriktad och när Bromma blocks öppnade, säger Solveig Högberg.

Köpstråk Sundbybergs ordförande Lars-Herman Larsson är inne på samma spår.

– Signalfabriken stärker hela centrum. På sikt grävs järnvägen ner och norra och södra sidan växer ihop. Nu töms många lokaler samtidigt, jag förstår att folk undrar. Men fastighetsägarna på Sturegatan jobbar hårt, säger han.

Konditori Princess planerar att öppna i Experts gamla lokaler om ett par veckor. Twilfit flyttar tillbaka i januari-februari.

Vad tror du om Sturegatans framtid?

Kjell Ståhl, 73, centrum: – Det känns som att Sturegatan dör. Jag försöker handla det mesta här för att det som finns kvar ska överleva. Signalfabriken är bra, men butikerna ska ligga här.
Carina Eriksson, 52, centrum

– Man blir orolig när butikerna töms. Det är synd, Sture­gatan är så mysigt och ska vara en levande gata. Jag hoppas att Indiska eller Kappahl flyttar hit.
Frej Nygren, 30, centrum

– Det ser ganska tråkigt ut. Sturegatan är ju Sumpans centrumgata. Jag bor på samma sida som Signalfabriken, det känns som att centrum håller på att flytta dit.
Håkon Nordstorm, 61, centrum

– Jag är hoppfull. Vi får ett nytt kondis och folk tycker om Sturegatan. Kåges och Dressmann tycks gå bra fortfarande. Sture­gatan överlever alltid.