Tomma stolar på Hornsbergs strand

Uteserveringarna stod blöta och tomma i Hornsberg under juli.
Uteserveringarna stod blöta och tomma i Hornsberg under juli.
Restaurangerna ligger som ett pärlband längs Hornsbergs strand, Kungsholmens nya krogstråk. Men i sommar har stolarna på uteserveringarna stått tomma.

Det ostadiga vädret har lett till kraftigt minskad omsättning.

Få kommer nog minnas sommaren 2015 med värme och även om första veckan i juli bjöd på höga medeltemperaturer var månaden i övrigt ostadig enligt SMHI.

Det ständiga hotet om regn och rusk har påverkat restaurangerna längs Hornsbergs strand.

– Det märks stor skillnad jämfört med förra året, omsättningen har blivit mindre. Men då var det ju bra väder hela tiden, det har det inte varit i år, säger Ramin Telefoni, restaurangchef vid Primo Ciao Ciao Hornsbergs strand.

Han säger också att restaurangen fylls upp direkt så fort vädret inbjuder till bad.

– Det här är området är ju en badplats liksom. Är det kallt kan man inte bada. Man märker direkt när det blir lite varmare, då är det fullt.

Även på Gotland grill har solens frånvaro känts av och framför allt juli har varit en månad då vädret satt sina spår i restaurangens omsättning. I år kan det handla om över en halvering i omsättning för restaurangen under juli månad.

– Fram till midsommar funkar det. Men det är från juli och framåt och till viss del första veckorna i augusti som vi är beroende av vädret, säger krögaren Anders Hammarström.

Förra året skrev Lokaltidningen Mitt i om bråk och nedskräpning kring Hornsbergs strand. När förra årets sommarvärme låg på som bäst blev det populära området för trångt för alla människor.

Enligt polisen har det varit lugnare den här sommaren. Något man förmodligen kan tacka vädret för.

– Vädret har ju gjort sitt. Den här sommaren har inte inbjudit till riktigt lika mycket aktivitet som förra året, säger Peter Enell på citypolisen.

Men att augusti ser ut att bjuda på bättre väder och att det säkert finns många som vill kräma ur det sista ur semester och sommarlov gör att polisen nu höjer beredskapen.

– Det har vi tagit höjd för. Är det bra väder kan det bli mycket folk och vi är medvetna om att det särskilt innan skolor och allting börjar på allvar kan finnas folk som vill ta ut svängarna och nyttja de här platserna, säger Peter Enell.

Det märks stor skillnad jämfört med förra året, omsättningen har blivit mindre.Rami Telefoni

Fakta

Mycket regn i juli

Första veckan i juli uppmättes den högsta medeltemperaturen på 20 år på flera håll i landet.

Resten av månaden bjöd på regn, svalt och allmänt ostadigt väder.

Vi får ta oss tillbaka till 1998 för att hitta en lika regndrabbad juli­månad.

Källa: SMHI