Min lokala hjälte

Tömmer sina bostäder efter storbranden

Simrat Dhillom hämtade saker från sina hem i brandhärjade fastighet.
Simrat Dhillom hämtade saker från sina hem i brandhärjade fastighet.
Efter Husbybranden, Hyresgäster samlar ihop sina ägodelar.
Efter Husbybranden, Hyresgäster samlar ihop sina ägodelar.
Under torsdagen fick hyresgästerna tillgång till sina lägenheter i brandhärjade fastigheten i Husby.
– Vi fick kort tid på oss att hämta saker från lägenheterna. Det är svårt att välja vad man ska ta med sig, säger Simrat Dhillom.

30 minuter fick hyresgästerna på sig att hämta sina tillhörigheter från den brandhärjade fastigheten i Husby.

Svarta sopsäckar fulla med kläder, tv-apparater, datorer, mediciner,  dammsugare och andra tillhörigheter släpades ner från våningarna. Stressade hyresgäster skyndade upp och ner i hopp om att få med sig så mycket som möjligt från sina hem.

– Vi fokuserade på att få med oss värdepapper och vår bärbara dator. Det är lite svårt att välja vad man ska ta med sig, säger Simrat Dhillom.

Hon, hennes man och deras två barn bor tillfälligt bor hos släktingar.

– Våra barn frågar mig, ”kan vi inte åka hem nu mamma” jag försöker förklara att vi ska till ett nytt hem nu en tid framöver. Det är lite svårt.

Läs också: Flera drabbade av branden saknar hemförsäkring

Under torsdags förmiddagen var det boende på de två första våningarna som fick tillgång till sina hem. Dit nådd aldrig elden men lägenheterna är rök- och vattenskadad efter släckningsarbetet.

Erol Tirpan har två stora påsar över axeln.

– Det här är jobbigt för mig. Jag kunde bara står och se på när huset brann. Nu har jag inte alls fått med mig allt som jag vill från lägenheten men i alla fall lite grann, kläder och telefon.

Per Ekman halvspringer upp för trappan. Han har bara tio minuter kvar av sina trettio minuter.

– Jag fick med mig mina mediciner, men det var omöjligt att få med mig den stationära datorn.

Svenska bostäder hade vakter på plats under dagen och hyresgästerna fick legitimera sig innan de fick komma in i huset.

– Vi har begränsat tiden för att alla hyresgäster ska hinna komma in i sina hem, de flesta har varit tacksamma att de så snart efter branden tillfälligt fått komma in i lägenheterna, säger Anne Kuylenstierna Arnström, pressansvarig på Svenska bostäder.

Hyresgästerna på våning fyra har inte fått tillgång till sina lägenheter. Där pågår polisens tekniska undersökning som ska klarlägga brandorsaken.

Inga tillhörigheter  kommer att slängas men det kan dröja innan hyresgästerna får tillgång till sina lägenheter och saker igen, enligt Svenska bostäder.

Just nu bevakar polisen området. När polisens tekniska utredning är färdig kommer vaktbolag ta över bevakningsansvaret för fastigheten.

Lär mer: SOS Alarm uppgav att det brann i annat hus