ANNONS

Här tömmer hemtjänstanställd äldres kort på pengar

22-åringen tog ut kontanter från bankomater i Solna och Upplands Väsby.
22-åringen tog ut kontanter från bankomater i Solna och Upplands Väsby.
Först gick den hemtjänstanställde mannen och handlade mat åt de äldre med deras kontokort. Därefter tog han i smyg ut tusentals kronor till sig själv.
ANNONS

Under en period som anställd hos två olika hemtjänstföretag satte 22-åringen i system att i smyg ta ut pengar från äldres kontokort.

Under vintern och våren i fjol tog han vid åtminstone fem tillfällen ut över 30 000 kronor från två äldre hemtjänstkunder i Solna och Upplands Väsby. Det var när mannen var ute och handlade mat åt de äldre med deras kort som han passade på att ta ut pengar till sig själv från olika bankomater. Men uttagen upptäcktes och mannen har nu dömts för bedrägeri och försök till bedrägeri.

Behövde pengar till lösensumma

Själv har mannen i förhör sagt att hans syster blev kidnappad i Libyen och att han därför han behövde pengar för att betala en lösensumma.

Tingsrätten konstaterar i domen att mannen hade hamnat i en fruktansvärd situation men att det i juridisk mening inte har handlat om en nödsituation, eftersom bedrägerierna inte kan anses ha varit det enda sättet att få tag i pengar.

Ska betala skadestånd

Mannens straff blir villkorlig dom och dagsböter, totalt 17 500 kronor. Han ska också betala totalt drygt 30 000 kronor i skadestånd till de två drabbade.

Hemtjänstanställd tömde äldres kort på pengar.