Tommie klämdes mellan två bilar

Tommie Rönndahl blev klämd mellan två bilar när han försökte stoppa en biltjuv i början av januari.
Tommie Rönndahl blev klämd mellan två bilar när han försökte stoppa en biltjuv i början av januari.
Polisen Tommie Rönndahl klämdes mellan två bilar i jakten på en biltjuv. Han kom undan med ett jack i smalbenet, skrapsår och ett skadat knä.

– Det är vår vardag, men man börjar ändå fundera på om det är värt det, säger han.

Tommie Rönndahl, polisassistent vid Kungsholmens närpolis, fick för snart tre veckor sedan information via radion att civil polis behövde hjälp med att stoppa en stulen bil. Vid Västermalmsgallerian på Fleminggatan hade de civila poliserna lyckats stoppa bilen och fått ut passageraren. När Tommie Rönndahl och hans kollega kom fram tryckte föraren gasen i botten.

– Han körde så fort att han inte kunde svänga i kurvan till Mariebergsgatan utan körde rakt upp i Sankt Göransparken.

Tommie Rönndahl stannade nedanför parken och fyra poliser från rångruppen slöt upp. De trodde att den misstänkte biltjuven skulle springa därifrån, men i stället backade han in i rångruppens bil. En polis slog i huvudet och en annan fick en spricka i revbenet av smällen.

Tommie Rönndahl tänkte rycka föraren ur bilen, men hann inte agera innan mannen fortsatte att köra.

– Han missade mig med några centimeter. Sen backade han mot polisbilen och svängde upp så att jag klämdes mellan bilarna. Jag fastnade med benet i hans främre kofångare och åkte med några meter innan jag lyckades sparka mig fri.

Då försökte en av de andra poliserna att få upp dörren på den stulna bilen, men halkade. Föraren tryckte åter gasen i botten och körde mot polisen, som precis hann ta sig upp innan bilen försvann.

Tommie Rönndahl och hans kolleger fick uppsöka sjukhus, men klarade sig med lindriga skador. I dag vill han inte tänka för mycket på händelsen.

– Man vill inte grotta ner sig för mycket. Det är vår vardag, men man börjar ändå fundera på om det är värt det, säger han.

Enligt Stefan Eklund, ordförande i Polisförbundets Stockholmsområde, går det oftast lugnt till när polisen ska stoppa bilar. Samtidigt är det konstaterat att polisen har ett av de mest riskfyllda yrkena.

– De inblandade är inte alltid intresserade av att följa med polisen. Då uppstår konflikter, säger han.

Händelsen på Kungsholmen häromveckan är ett så kallat trängt läge.

– När man går ur bilen och försöker agera är man oskyddad. Flyktbeteendet hos den man ska göra en åtgärd mot är stor. Det är inte heller sällan att de här personerna är påverkade av droger.

Jämfört med poliser runtom i landet är Stockholmspolisen utsatt för större risker eftersom de åker på fler utryckningar.

– Stockholm har den största andelen händelserapporter. Med det ökar riskerna, säger Stefan Eklund.

Samtidigt har poliserna större chans att få hjälp av kolleger under en insats, till skillnad från andra delar av landet där färre radiobilar finns att tillgå.

Efter biljakten på Kungsholmen greps en man, skäligen misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel och försök till grov misshandel. Mannen nekar till brotten och uppger att han har alibi för tillfället. Han satt häktad ett par dagar, men är nu släppt. Dock är han inte avskriven från misstankarna, enligt kammar­åklagare Pär Andersson.

Polisen genomför nu en teknisk analys i förhoppning om att lösa fallet.