Tomten kan bli bostadsområde

Industrierna på Pentavägen kan bytas ut mot 700 bostäder. Därmed ska Roslags-Näsby växa ihop med Täby centrum.

– Det är ett bra läge, säger Oscar Valencia som jobbar i området.

Flera markägare på Pentavägen i centrala Täby vill byta industrier mot bostadshus. Det framgår av en förstudie som godkändes av stadsbyggnadsnämnden i förra veckan.

På området som ligger snett bakom Åva gymnasium finns i dag allt från bilförsäljare till kontorslokaler, men om markägarna får som de vill kan det bli uppåt 700 bostäder i stället. Även lokaler för kommersiell verksamhet finns med i planerna.

– Det här är en idé som funnits ganska länge. Omgivningen bebyggs och snart är det bara vi kvar i mitten så det är naturligt att våra fastigheter utvecklas på samma sätt, säger Patrik Branting, vd på ett av de företag som äger mark i området.

Bolaget är i dag hyresvärd för flera verksamheter på platsen, vilket är ”en god affär” enligt Patrik Branting. Dock lär även en markförsäljning ge klirr i kassan. Tanken är att en eller flera byggherrar ska lockas att köpa marken som ligger i ett attraktivt läge med närhet till både service och kollektivtrafik.

– Vi har inte räknat på vilka belopp det kan handla om, säger Patrik Branting.

Exakt hur det nya bostadsområdet kan komma att gestalta sig är oklart än så länge. Blandad bebyggelse, är det sagt, och planarbetet beräknas kunna dra igång om ungefär tre år.

Det finns dock problem. Framförallt så innebär närheten till Roslagsbanan att buller kommer att kräva särskild planering, berättar Tor Hagman som är översiktsplanerare på Täby kommun.

– Det är frågor som måste utredas men det bör vara fullt möjligt att bygga bostäder här, säger han.

Tanken är att det nya området ska knyta ihop Täby centrum och Roslags-Näsby. Enligt markägarna är Pentavägsområdet en strategisk pusselbit för att skapa en sammanhållen stadsbild i Täby.

Två som troligen får flytta på sig om planerna blir verklighet är Oscar Valencia och Marcello Cuellar. De jobbar i området men tycker att platsen passar bra även för bostäder.

– Ja, varför inte. Det är ett bra läge och nära till centrum och Roslagsbanan, säger Oscar Valencia.

Planarbetet bedöms kunna sätta igång 2018.