Tonårig rånarduo dömd till fängelse

Här på Solna station mötte den 18-årige Solnabon sina två offer.
Här på Solna station mötte den 18-årige Solnabon sina två offer.
Ungdomarna träffades ­ i Solna för att göra upp en champagneaffär. Minuter senare rånades två av pojkarna.

Nu har två vänner från Solna och Sundbyberg dömts för en brottsturné.

Sina första offer mötte Solnabon på valborgsmässoafton i år vid Solna station. Två pojkar i 16-årsåldern skulle köpa champagne av honom, om de följde med pendeltåget till en annan station.

Väl framme dök en kompis till Solnabon upp och började prata om att champagnen ”var bra och från 1800-talet”, enligt domen.

Då förstod en av 16-åringarna att något var ”lurt”, men för sent.

I samma stund tog 18-åringen ett strypgrepp om halsen på den ena pojken, tryckte ner honom mot marken och tvingade av honom mobiltelefonen och 200 kronor.

Även den andra pojken fick lämna ifrån sig mobil och samt pengar och en exklusiv plånbok, innan de släpptes iväg och kunde springa tillbaka till pendeltåget.

Några dagar senare var det dags igen. Strax före klockan nio på kvällen den 2 maj rusade Solnabon in i en kiosk i Sollentuna tillsammans med tre andra maskerade män, bland annat en 19-årig vän från Sundbyberg.

En av rånarna höll vakt vid dörren. En annan viftade med en kniv, tryckte den mot kioskinnehavarens hals och krävde att få veta var pengarna fanns.

En tredje rånare höll ett pistolliknande föremål mot innehavaren medan pengar och cigarettlimpor packades ner i en sopsäck.

En bit därifrån väntade ytterligare en person i en flyktbil. Efter en stunds färd förlorade de kontrollen över bilen och kraschade rakt ut på Norrvikens IP och in i ett spelarbås. Flera träningar pågick på planen, men mirakulöst nog skadades ingen.

Efter en stund övergav rånarna bilen och hoppade på buss 514. Det skulle visa sig ödesdigert för de fyra rånarna som nu dömts av Attunda tingsrätt för rån och medhjälp till rån.

”Den i särklass viktigaste bevisningen (…) är övervakningsfilmen från buss 514”, skriver tingsrätten i sin dom.

– Jag är nöjd med att de blev fällda på alla punkter. Det var i och för sig föga förvånande eftersom bevisningen var så pass stark. Det var inga frågetecken för min del att de skulle bli dömda, säger åklagare Tomas Matsson.

Men för Sundbybergsbon tar det inte slut där, utan han dömdes även för människorov, sedan han rövat bort en ung man i vintras.

Det 18-åriga brottsoffret var på väg till en fest den 25 januari när han plötsligt blev överfallen och intvingad i en bil. I baksätet satt Sundbybergsbon. Han slog 18-åringen med batong och tvingade under vapenhot honom att lämna ifrån sig sin Iphone och plånbok.

Bilfärden fortsatte till ett avskilt skogsområde. Trots att det var mitt i vintern tvingades han att ta av sig alla sina kläder. Sundbybergsbon tog på sig 18-åringens jacka och slet av hans halsband. Han fortsatte att misshandla rånoffret som låg ned i snön.

När misshandeln var över tvingades 18-åringen uppge sin pappas adress, dit de åkte för att stjäla pappans kontanter, bärbara dator och spritflaskor.

Därefter körde de vidare och 18-åringen dumpades utan jacka eller mobil i Näckrosen.

Solnabon har erkänt rånet mot 16-åringarna men nekar till butiksrånet.

– Han har överklagat den delen av domen, ärendet ligger nu i hovrätten, säger hans försvarsadvokat Bo Sääf vid Celsus advokatbyrå.

Sundbybergsbon nekar till brott.

Det var inga frågetecken för min del att de skulle bli dömda.Thomas Matsson, åklagare

Fakta

Båda rånarna är tidigare straffade

19-åring, Sundbyberg:

Dömd för: rån, människorov, grov stöld, stöld, rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott.

Påföljd: Fängelse i två år och två månader.

Tidigare dömd för: två rån, två rånförsök, två grova stölder, två olaga hot, ringa narkotikabrott.

18-åring,

Solna:

Dömd för: Butiksrånet och personrånet.

Påföljd: Fängelse i ett år och tio månader.

Tidigare dömd för: bland annat grov misshandel, rån och våldsamt motstånd