ANNONS

Äldre tonåring åtalas för sexualbrott i Spånga och på Lidingö

Nominerade nämndemän granskas
Enligt åtalet tjatade sig den åtalade till sex. Sedan bet han sitt offer i handen.
En kille i äldre tonåren åtalas för två våldtäktsförsök på Lidingö och en våldtäkt i Spånga.
ANNONS

De båda våldtäktsförsöken på Lidingö inträffade vid två tillfällen under samma dag i januari i år.

18-åringen som är misstänkt för brottet ska enligt åtalet vid två tillfällen samma dag ha försökt våldta en ung kvinna genom att hålla henne fast i en säng.

Kvinnan tog sig i båda fallen ifrån situationen.

Bet offret i handen

Någon vecka senare genomförde samma kille samlag med en annan målsägande i Spånga genom att tjata sig till sex trots flera nej. Efter händelsen misshandlade målsäganden offret genom att bita henne i handen.

18-åringen åtalas nu i Stockholms tingsrätt för två fall av försök till våldtäkt på Lidingö, ett fall av våldtäkt och en misshandel i Spånga.

Oaktsamhet på samtycke straffbart

I andra hand yrkar åklagaren på två fall av sexuellt ofredande på Lidingö och oaktsam våldtäkt och misshandel i Spånga. Oaktsam våldtäkt är en ny brottsrubricering från 2018 som kom till för att det ska bli möjligt att döma för våldtäkt även utan uppsåt om personen varit grovt oaktsam gällande att den andra inte gått med på sex frivilligt.

Oklart hur den åtalade ställer sig till anklagelserna

Huvudförhandlingar i målet beräknas ta två dagar. Tingsrätten noterar särskilt att den tilltalade var under 18 år vid tillfället för brotten. Socialtjänsten kommer därför att komma med ett yttrande enligt LUL §11,  en lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, som i det här fallet handlar om socialtjänstens ansvar kring ungdomar i kriminalitet.

Det är klart hur den tilltalade ställer sig till anklagelserna. Hans försvarsadvokat vill inte ge några kommentarer med hänvisning till samtliga inblandades låga ålder.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.