ANNONS

Tonåring dömd för skräckrån och kidnappning

19-åringen och hans flickvän i samband med att han besökte en butik i Barkarby.
19-åringen och hans flickvän i samband med att han besökte en butik i Barkarby.
Två 19-åringar, från Täby och Åkersberga, höll flera personer i skräck under ett villarån norr om Stockholm. En av männen förde även bort ett av rånoffren under pistolhot med planen att låsa in honom i en stuga – flera timmar senare kunde polisen gripa kidnapparen i Barkarby.
ANNONS

Natten till den 13 december bankade en 19-årig man från Åkersberga på fönstret till en villa norr om Stockholm. Han var påverkad av opiater och ville be om ursäkt för att han hade stulit familjens bil. Han kände familjen sedan tidigare och kvinnan och hennes vuxne son valde att släppa in honom.

Situationen blir hotfull

De satte sig i köket och drack te och diskuterade om hur den kriminellt belastade 19-åringen skulle reda ut sitt liv. Men efter en halvtimmes samtal tvärvände situationen.

19-åringen drog upp en pistol och en liten yxa och sa: ”nu ska jag berätta vad som händer”. Kvinnan sa i förhör att det var som att 19-åringen plötsligt ”bytt skepnad”.

Han beordrade sonen att binda sin mamma med buntband och sedan gick de ner till nedervåningen för att hämta ytterligare en man som bodde i villan. Under pistolhot lyckades 19-åringen binda alla tre med buntband och sladdar. Plötsligt dök 19-åringens jämnårige kompis upp i villan – en man från Täby som sedan tidigare är dömd för flera brott.

Blir allt mer hotfullt

De var tillsammans ute efter familjens pengar och andra värdesaker. Åkersbergabon tog på sig en skottsäker väst och de började bära ut saker till familjens bil, bland annat en tavla och några teknikprylar.

De två männen blev frustrerade då det inte fanns så mycket av värde i villan, och Täbymannen valde att lämna platsen.

Pistolen som 19-åringen använde var en kolsyrepistol.

ANNONS

Tryckte pistolen mot huvudet

Men 19-åringen fortsatte rånet och när han till slut tröttnade blev han aggressiv tryckte pistolen mot ett av offrens huvud. Han krävde mer pengar men det enda familjen hade var värdepapper, vilket skulle ta flera dagar att sälja.

Kidnappar sonen

19-åringen beslöt sig då för att kidnappa sonen och hålla honom fången i en stuga fram till det att försäljningen av värdepappren var klar. De åkte iväg från villan och stannade i Barkarby fyrtio minuter senare. Med i bilen satt också 19-åringens unga flickvän och när de kom fram gick de in i en Jula-butik.

19-åringen tillsammans med sin flickvän i en butik i Barkarby. Den kidnappade sonen, utanför bild, beskrev situationen i villan som familjär och hotfull på samma gång.

Sonen berättar i förhör att 19-åringen och hans flickvän gick runt till synes planlöst och när kidnapparen gick på toa kunde sonen till slut fly och tillkalla polis. En kort stund därefter kunde polisen gripa 19-åringen och hans flickvän vid en djurbutik i området. 19-åringen ska enligt flickvännen ha behövt köpa saker till sitt husdjur.

Kopplingar till kriminellt gäng

Åkersbergabon, som är dömd för bland annat vapenbrott, rån och utpressning får två år och åtta månaders fängelse för människorov, rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel. 19-åringen från Täby är sedan tidigare dömd grov misshandel och häleri och får nu två års fängelse för rån. Båda männen har koppling till ett kriminellt nätverk i Österåker. Åkersbergabons flickvän friades från åtalet om människorov.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.