ANNONS

Unga rånade andra tonåringar på kläder och klockor

rönninge tullinge split
Första rånet ägde rum i Tullinge. Det andra i Rönninge.
Två tonåringar har dömts för rån mot andra tonåringar i Tullinge och Rönninge.
Enligt domen hotades brottsoffren med kniv till att lämna ifrån sig dyra jackor och andra ägodelar.
ANNONS

Domen mot två tonåringar från Botkyrka och Huddinge vann laga kraft förra veckan. När rånen begicks var en av dem 15 år och den andre 16 år.

Det första rånet ägde rum i närheten av Tullinge station i början av april efter en tågresa från T-centralen till Tullinge. De två dömda hade åkt på samma tåg som två andra pojkar i tonåren som rånades i närheten av stationen i Tullinge. De dömda har nekat till brott i förhör, men enligt tingsrätten tvingade de sina brottsoffer att under knivhot lämna ifrån sig ägodelar. Ett av pojkarna berättade att de hotades med att bli knivhuggna. Senare dök bilder med jacka, mössa, klockor och plånbok upp på en av rånarnas instagramkonto. På en av bilderna har han en av de rånade pojkarnas jacka på sig.

Fick följa runt hörn

Det andra rånet inträffade vid Rönninge torg i maj. Här blev den rånade pojken åtsagd att följa med runt ett hörn. I förhör har han berättat:

”Då drog han fram en kniv och riktade den mot mig, han tittade på mig och tittade sedan på min jacka, jag frågade då ”är det jackan du vill ha”, då sa han ”ja” samtidigt som han höll kniven riktandes mot mig. Jag tog då av mig jackan.”

Fängelse för vuxna

I åklagarens bevisning finns förutom förhör med brottsoffer och misstänkta, vittnen, och fotografier från både Instagram och pendeltåg.

Enligt tingsrätten hade straffvärdet för den ene som döms för rån i både Tullinge och Rönninge varit 1,5 år om han varit vuxen.

Tidigare ostraffade

Men eftersom han är tidigare ostraffad och bara var 15 år när brotten begicks låter tingsrätten straffet stanna vid ungdomstjänst i 120 timmar. Den andre dömde som deltog i rånet i Tullinge var 16 år när brottet begicks. Även här tar tingsrätten i beaktning den låga åldern och att han tidigare är ostraffad. 16-åringen ska utföra ungdomstjänst i 80 timmar. Utöver ungdomstjänsten ska de båda betala skadestånd till rånoffren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.